Przepis | Strona główna | Blog | Rosół. Najpopularniejsza polska zupa.
Rosół z kluskami z lanego ciasta zamiast makaronu

Rosół. Najpopularniejsza polska zupa.

Na świecie od dawna znane są płynne potrawy zwane zupami. Zupa powstaje na wskutek gotowania różnych składników, jak warzywa, mięsa, kości, zioła, grzyby, przyprawy, a także owoce. Podczas procesu gotowania uwalniane są z nich cenne dla zdrowia człowieka wartości, jak tłuszcze, białko, węglowodany, witaminy, minerały. Bogactwo to pozyskiwane jest właśnie dzięki obróbce cieplnej, bo gdyby nie było gotowane, to niektóre składniki nie zdołałyby się uwolnić i przeniknąć i nie zostałyby wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka. Taką najbardziej popularną w Polsce zupą rozgrzewająca przyrządzaną z mięsa, kości, warzyw i przypraw jest rosół.

Tradycyjny rosół z bukietem warzyw i pomidorem

Czym jest zupa?

Zupy stanowią wywar o konsystencji płynnej, albo półpłynnej i spożywane są głównie na gorąco, lecz niektóre z nich można jeść także na zimno. Zazwyczaj jednak z różnych składników gotuje się wywar, który będzie spożyty na gorąco. Zupa podawana na gorąco powinna mieć temperaturę 55 stopni. Wartości wywaru, na którym powstanie rozgrzewająca zupa zależy od doboru składników na zupę, a także od czasu gotowania i od rozdrobnienia składników.

Wszystkie zupy można podzielić na wywar warzywny, wywar kostno-warzywny, wywar z grzybów, wywar mięsno-grzybowy, a także wywar z owoców. Każda zupa posiada inny skład pod względem substancji odżywczych, nieco inną konsystencję i zazwyczaj inny kolor.

Jeżeli chodzi o rosół, to wywar mięsno-warzywny zwany rosołem występuje w dwóch wariantach. Może być to wywar jasny pozyskiwany w wyniku gotowania rozdrobnionego mięsa i warzyw. Albo wywar ciemny, który otrzymuje się w wyniku gotowania mięsa i warzyw, lecz po wcześniejszym podsmażeniu jednego i drugiego produktu, z którego będzie gotowany na rosół.

Zupa mocno rozgrzewająca

Najczęściej w porze jesiennej i zimowej spożywane są zupy rozgrzewające, które zawsze jedzone są na gorąco. Podstawowa zupa rozgrzewającą w Polsce, to rosół. Jest to rodzaj zupy niezagęszczonej będącej wywarem mięsno-warzywnym, do którego dodawane są także przyprawy. Rosół najczęściej sporządzany jest z wołowiny, kurczaka, baraniny lub wieprzowiny. Rosół nie należy do szybko gotowanych potraw, gdyż ugotowanie mięsa wymaga czasu. Dobrze ugotowany esencjonalny wywar może stanowić także bazę do przygotowania innych zup lub barszczu.

Zupę taką, jak rosół podaje się najczęściej z makaronem, lecz można podawać ją także z kluskami lanymi, albo z ziemniakami.

Zupa, która leczy

Rosół w polskiej tradycji kulinarnej ma podstawowe znaczenie w kuchni i jest jedną z najstarszych zup w historii. Można powiedzieć, że rosół jest zupą, bez której polskie społeczeństwo nie wyobraża sobie przyjęcia weselnego lub innej ważnej uroczystości, a często także niedzielnego obiadu. Bo rosół jest nie tylko smaczny i efektownie wyglądający na talerzu, lecz posiada także właściwości lecznicze, bo wspomaga leczenie niektórych chorób. Jest pomocny przy przeziębieniach, grypie i drobnych infekcjach. A także w przypadku niedożywienia bardzo dobrze wpływa na organizm ludzi i na cały układ odpornościowy. Wskazany jest również podczas rekonwalescencji po wielu przebytych chorobach, gdyż rozgrzewa organizm, dodaje energii, syci, odżywia, uodparnia i dostarcza cennych wartości odżywczych.

Kaloryczność rosołu

Kaloryczność rosołu zależy od ilości użycia mięsa i kości do sporządzenia wywary mięsno-warzywnego. Warzywa w tym przypadku nie odgrywają żadnej znaczącej roli, lecz odgrywa ją mięso i kości. Sam rosół niczym niezagęszczony posiada w 100 gramach około 45 – 50 kalorii. Kaloryczność rosołu zależy też od rodzaju użytego mięsa i tak na przykład rosół ugotowany z kurczaka bez skórki będzie prawie o połowę mniej kaloryczny, niż rosół z kurczaka ugotowany ze skórką, bo ten w 100 gramach będzie miał już około 85 kalorii. Natomiast niezagęszczony rosół z wołowiny w 100 gramach posiada około 100 kalorii, a w rosole z wieprzowiny w 100 gramach jest ponad 90 kalorii.

Wybór mięsa na rosół zależy od nas samych, gdyż decyduje o tym nasze zdrowie, jak i gust kulinarny. Wiele osób z powodu chorób nie może spożywać rosołu z wieprzowiny, a tylko taki z indyka, kurczaka lub z baraniny.

Są też takie osoby, które uwielbiają tylko rosół z wołowiny, a inne najchętniej jedzą rosół z mięsa wieprzowego. Lecz najbardziej esencjonalny i smakowo wyśmienity jest ten rosół, który powstaje z warzyw, przypraw i trzech rodzajów mięsa, czyli z wołowiny, wieprzowiny i kurczaka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*