Przepis | Strona główna | Blog | Równowaga kwasowo-zasadowa dla zdrowia
Równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa dla zdrowia

W dzisiejszych czasach nasza równowaga kwasowo-zasadowa jest zakłócana przez nasze nawyki żywieniowe i styl życia. Nasz organizm cierpi na brak równowagi pomiędzy spożywaniem substancji zakwaszających i alkalizujących, ponieważ nasza dieta stała się bardzo kwaśna i zaczynamy mierzyć jej wpływ na nasze zdrowie.

Równowaga kwasowo-zasadowa

Co to jest równowaga kwasowo-zasadowa?

Równowaga kwasowo-zasadowa jest niezbędna dla zdrowia, ponieważ nasz organizm potrzebuje pH zbliżonego do neutralnego (pH: 7), aby optymalnie funkcjonować.

Ogólnie rzecz biorąc, organizm produkuje kwasowość. W związku z tym organizm musi stale utrzymywać swoją równowagę poprzez dostarczanie substancji alkalizujących (lub bazujących) w celu zrównoważenia podaży substancji zakwaszających i własnej produkcji kwasu.

Co to jest alkalizowanie i zakwaszanie żywności?

Wszystkie owoce (figi, banany, a nawet cytryny) i warzywa (koper włoski, awokado, marchew) są uważane za alkaliczne. I odwrotnie, zakwaszają się białka zwierzęce (produkty mleczne, mięso, wędliny), chleb, mąka, makaron i cukier.

Brak równowagi.

Do końca ery paleolitu, dieta człowieka prehistorycznego była alkaliczna, ponieważ była bogata w owoce i warzywa, które stanowiły przeciwwagę dla kwasów z białek zwierzęcych (mamuta nie zabijano codziennie).

W ten sam sposób nasi dziadkowie jedli tradycyjne potrawy bogate w warzywa, takie jak wołowina z marchewką czy kapusta kiszona, które zapewniały dość dobrą równowagę kwasowo-zasadową.

Dzisiejsza dieta jest coraz bardziej bogata w cukry szybkie, białka i sól, które zakwaszają organizm i nie są równoważone przez wystarczające spożycie owoców i warzyw.

Jakie jest ryzyko?

Kwasowość naszego ciała zależy bezpośrednio od tego, co jemy. Kiedy poziom kwasu staje się zbyt wysoki, organizm stale czerpie ze swoich rezerw alkalicznych i osłabia się. Kilka badań wykazało, że kwasowość jest odpowiedzialna za pojawienie się chorób takich jak zaburzenia skóry, demineralizacja kości, wysokie ciśnienie krwi, zmęczenie, próchnica lub wrażliwość układu odpornościowego.

Nowoczesna dieta powoduje nadmiar kwasu. Owoce i warzywa w połączeniu ze zdrowym stylem życia są podstawą do odzyskania dobrej równowagi. Suplementacja diety pomaga organizmowi wyeliminować kwasy i szybko odzyskać równowagę kwasowo-zasadową.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*