Rozgrzewające nie tylko zimą przyprawy i potrawy

Rozgrzewające nie tylko zimą przyprawy i potrawy

Okres jesienny i zimowy, to wyjątkowo wymagający dla naszego organizmu czas, w którym powinniśmy szczególnie zadbać o swoje zdrowie. Jedna myśl powinna nam nieustannie towarzyszyć, ta dotycząca profilaktyki. Bo zawsze lepiej zapobiegać, niż leczyć. Właściwe zadbanie o nasz organizm pozwoli uniknąć przeziębień, gryp i powikłań.

Jedną z najważniejszych spraw, na które powinniśmy zwracać uwagę, to codzienne odżywianie. Ważne jest abyśmy w czasie zimy spożywali dużo posiłków ciepłych. Ciepłym posiłkiem może być nie tylko obiad, ale może nim być także śniadanie i kolacja. Ponadto nasz jadłospis zimowy winien zawierać takie artykuły żywnościowe, które nie tylko rozgrzewają, ale również regenerują i wzmacniają nasz organizm.

A więc poza mięsem i artykułami zbożowymi spożywajmy także dużo warzyw i owoców. Do artykułów zbożowych zalicza się nie tylko pieczywo, ale także wszelkiego rodzaju kasze. Są one lekkostrawne, łatwo przyswajalne przez nasz organizm, a jednocześnie dodają wiele energii i siły naszemu organizmowi. Do kasz zaliczamy nie tylko najbardziej znaną kaszę gryczaną, ale także kaszę jęczmienną, pęczak, kaszę owsianą, kaszę orkiszową. A nawet różnego rodzaju płatki, jak płatki owsiane, jęczmienne, a także płatki żytnie. Warto również pamiętać, że bardzo dobrze na nasz organizm wpływa konsumpcja np. soczewicy, ryb, miodu.

Zwłaszcza podczas zimy trzeba pamiętać również, o rozgrzewających przyprawach.

  • Takim przykładem przyprawy rozgrzewającej może być imbir, który stosuje się do dań mięsnych i rybnych. A nawet do zup warzywnych i deserów. Bardzo dobrze wpływa on na przeziębiony organizm łagodząc objawy infekcji.
  • Innymi przyprawami rozgrzewającymi są np. chilli, kurkuma, a także goździki i cynamon.
  • Chilli jest mocną przyprawą, która rozgrzewa organizm i przyspiesza metabolizm, a więc jest przyprawą sprzyjającą odchudzaniu.
  • Kurkuma należy do najbardziej rozgrzewających przypraw. Ponadto działa przeciwzapalnie.
  • Goździki łagodzą kaszel i ból gardła. Pomagają w zwalczaniu infekcji i grypy. Można je dodawać do wina, herbatek i pierników.
  • Cynamon wykazuje właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Tym samym łagodzi objawy przeziębienia. A na dodatek wspomaga metabolizm.
  • Dobrze rozgrzewa nasz organizm także pieprz i gorczyca.

Istnieje wiele prostych sposobów na rozgrzanie swojego organizmu podczas zimy. I tu przykładem może być rozgrzewająca kąpiel przy pomocy olejków eterycznych, czy parówka w saunie. Jak również pyszna i gorąca zupa zawierająca rozgrzewające przyprawy. Pod tym względem szczególnie wyróżnia się rosół z kury. Jest on smaczną, rozgrzewającą i leczącą przeziębienie potrawą znaną i stosowaną od wieków.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*