Przepis | Strona główna | Sałatki | Rustykalna sałatka z wędzoną makrelą
Rustykalna sałatka z wędzoną makrelą

Rustykalna sałatka z wędzoną makrelą

Makrela. Ta soczysta ryba morska o bogatym, wyrazistym smaku zawiera zdrowe tłuszcze omega-3, duże ilości białka potrzebnego do wzrostu mięśni, witaminy z grupy B i witaminę D, która rzadko występuje w pożywieniu. Zdobycie świeżej makreli w naszym regionie nie jest łatwe. Ale świeża ryba ma świetną alternatywę – wędzona makrela lub wędzone filety z makreli. Wędzona makrela nie wymaga gotowania i może skutecznie podnieść wartość odżywczą sałatek, past, płatków śniadaniowych, kanapek, sosów i innych popularnych dań.

Ta sałatka jest pełna świeżych aromatów i inspirujących smaków! Szczególnie przyjemny jest fakt, że jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a w letnie upały nie będziesz musiał spędzać dużo czasu przy piecu. Jeśli potrzebujesz więcej energii z węglowodanów przed treningiem, możesz dodać do sałatki kilka smażonych młodych ziemniaków.

Rustykalna sałatka z wędzoną makrelą

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: GruzińskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

180

kcal

Sałatka z wędzoną makrelą to nowy sposób na podanie tej aromatycznej ryby, którą jemy albo samą albo w postaci pasty. Wypróbuj!

Składniki:

  • Na sałatkę
  • 1 pęczek liści sałaty

  • 1 żółta papryka

  • 200 g pokrojonego ogórka

  • 200 g pomidorków koktajlowych

  • 1/2 awokado, bez skórki i pestki

  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebuli

  • 250 g wędzonej makreli

  • 2 łyżki posiekanych migdałów

  • 1 łyżka kaparów z puszki

  • Na sos
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • 1 szczypta soli do smaku

  • 1 szczypta pieprzu do smaku

  • Do dekoracji
  • liście mięty

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce wymieszać sałatę, posiekaną paprykę, ogórek, pomidory, awokado i cebulę, a następnie ułożyć na miskach.
  • Na wierzch posyp kawałkami wędzonej makreli i posyp posiekanymi migdałami i kaparami.
  • W małej misce wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i czarny pieprz.
  • Dodaj powstały dressing do sałatki, udekoruj gotowe danie listkami mięty.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image