Przepis | Strona główna | Sałatki | Rustykalna sałatka z wędzoną makrelą
Rustykalna sałatka z wędzoną makrelą

Rustykalna sałatka z wędzoną makrelą

Makrela. Ta soczysta ryba morska o bogatym, wyrazistym smaku zawiera zdrowe tłuszcze omega-3, duże ilości białka potrzebnego do wzrostu mięśni, witaminy z grupy B i witaminę D, która rzadko występuje w pożywieniu. Zdobycie świeżej makreli w naszym regionie nie jest łatwe. Ale świeża ryba ma świetną alternatywę – wędzona makrela lub wędzone filety z makreli. Wędzona makrela nie wymaga gotowania i może skutecznie podnieść wartość odżywczą sałatek, past, płatków śniadaniowych, kanapek, sosów i innych popularnych dań.

Ta sałatka jest pełna świeżych aromatów i inspirujących smaków! Szczególnie przyjemny jest fakt, że jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a w letnie upały nie będziesz musiał spędzać dużo czasu przy piecu. Jeśli potrzebujesz więcej energii z węglowodanów przed treningiem, możesz dodać do sałatki kilka smażonych młodych ziemniaków.

Rustykalna sałatka z wędzoną makrelą

Rustykalna sałatka z wędzoną makrelą

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: GruzińskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

180

kcal

Sałatka z wędzoną makrelą to nowy sposób na podanie tej aromatycznej ryby, którą jemy albo samą albo w postaci pasty. Wypróbuj!

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na sałatkę
  • 1 pęczek 1 liści sałaty

  • 1 1 żółta papryka

  • 200 g 200 pokrojonego ogórka

  • 200 g 200 pomidorków koktajlowych

  • 1/2 1/2 awokado, bez skórki i pestki

  • 1 łyżka 1 posiekanej zielonej cebuli

  • 250 g 250 wędzonej makreli

  • 2 łyżki 2 posiekanych migdałów

  • 1 łyżka 1 kaparów z puszki

  • Na sos
  • 2 łyżki 2 oliwy z oliwek

  • 2 łyżki 2 soku z cytryny

  • 2 łyżeczki 2 musztardy Dijon

  • 1 szczypta 1 soli do smaku

  • 1 szczypta 1 pieprzu do smaku

  • Do dekoracji
  • liście mięty


Sposób przygotowania:

  • W dużej misce wymieszać sałatę, posiekaną paprykę, ogórek, pomidory, awokado i cebulę, a następnie ułożyć na miskach.
  • Na wierzch posyp kawałkami wędzonej makreli i posyp posiekanymi migdałami i kaparami.
  • W małej misce wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i czarny pieprz.
  • Dodaj powstały dressing do sałatki, udekoruj gotowe danie listkami mięty.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*