Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Galette listkujące maślane ciasto z owocami leśnymi
Galette listkujące ciasto z owocami leśnymi

Galette listkujące maślane ciasto z owocami leśnymi

Po kilku podejściach i niekoniecznie udanych próbach, udało się w końcu osiągnąć zamierzony efekt. Uzyskałam idealne maślane ciasto rozwarstwiające się w sposób listkujący. Ciasto skrywa w sobie marmoladę ze świeżych owoców lata.

Galette to okrągłe kształtem ciasto, popularne w kuchni francuskiej. Ciasto przypomina stylem rustykalną, lekko niedbałą wyglądem rustykalną tartę. Jest rozkoszne i wyglądem pasuje do przyjęcia w stylu boho.

Galette listkujące ciasto z owocami lata

5 od 20 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: FrancuskaTrudność: Średnie
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

310

kcal

Francuskie okrągłe ciasto przypominające rustykalną tartę z maślanego listkującego ciasta kruchego. Wypełnione po brzegi leśnymi owocami.

Składniki:

  • KRUCHE LISTKUJĄCE CIASTO
  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g mielonych migdałów

  • 100 g schłodzonego masła

  • 100 g serka Philadelphia

  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • NADZIENIE
  • 200 g dojrzałych jeżyn

  • 200 g jagód leśnych

  • 200 g świeżych truskawek

  • 100 g czerwonej porzeczki

  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

  • 100 g cukru drobnego do wypieków

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • DODATKOWO
  • 2 bu bułki tartej

  • 1 białko jaja kurzego

  • 2 łyżki cukru trzcinowego o grubych kryształkach


Sposób przygotowania:

  • OWOCOWE NADZIENIE
  • Wszystkie owoce opłukać zimną wodą i osuszyć na ściereczce. Truskawki pokroić na mniejsze cząstki, umieścić je w garnku wraz z jeżynami, malinami i porzeczkami.
  • Do owoców dodać odmierzoną ilość cukru, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać w misce i pozostawić na 30 minut, aż owoce wypuszczą sok.
  • Sok owocowy odsączyć, przelać do mniejszego garnuszka. Mieszając, podgrzewać płyn na palniku, by lekko zgęstniał. Ciepłą mieszankę wlać z powrotem do owoców i wymieszać. Całość pozostawić do przestudzenia.
  • CIASTO
  • Mąkę pszenną, mielone migdały oraz cukier waniliowy wysypać na blat formując kopkę. Zimne, twarde masło pokroić w kostkę i zagnieść z suchymi składnikami do konsystencji kruszonki.
  • Dodać kremowy serek Philadelphia i ponownie zagnieść ciasto. Uformować 1 kulę i owinąć ją przezroczystą folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 120 minut, do całkowitego zastygnięcia.
  • Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy mniej więcej 30 cm. Pozostawiając wolny brzeg ciasta, środek posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy naszą owocową marmoladkę. Pozostawione wolne brzegi delikatnie podwijamy do środka.
  • Całość wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Brzegi ciasta galette smarujemy roztrzepanym białkiem jaja i posypujemy kryształkami cukru trzcinowego. Pieczemy przez 30 minut, do lekkiego zarumienienia brzegów.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*