Po kilku podejściach i niekoniecznie udanych próbach, udało się w końcu osiągnąć zamierzony efekt. Uzyskałam idealne maślane ciasto rozwarstwiające się w sposób listkujący. Ciasto skrywa w sobie marmoladę ze świeżych owoców lata.
Galette to okrągłe kształtem ciasto, popularne w kuchni francuskiej. Ciasto przypomina stylem rustykalną, lekko niedbałą wyglądem rustykalną tartę. Jest rozkoszne i wyglądem pasuje do przyjęcia w stylu boho.
Galette listkujące ciasto z owocami lata
8
porcje20
min.30
min.310
kcalFrancuskie okrągłe ciasto przypominające rustykalną tartę z maślanego listkującego ciasta kruchego. Wypełnione po brzegi leśnymi owocami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KRUCHE LISTKUJĄCE CIASTO
100 g 100 mąki pszennej
50 g 50 mielonych migdałów
100 g 100 schłodzonego masła
100 g 100 serka Philadelphia
2 łyżki 2 cukru z prawdziwą wanilią
- NADZIENIE
200 g 200 dojrzałych jeżyn
200 g 200 jagód leśnych
200 g 200 świeżych truskawek
100 g 100 czerwonej porzeczki
2 łyżki 2 soku z cytryny lub limonki
100 g 100 cukru drobnego do wypieków
1 łyżka 1 mąki ziemniaczanej
- DODATKOWO
2 bu 2 bułki tartej
1 1 białko jaja kurzego
2 łyżki 2 cukru trzcinowego o grubych kryształkach
Sposób przygotowania:
- OWOCOWE NADZIENIE
- Wszystkie owoce opłukać zimną wodą i osuszyć na ściereczce. Truskawki pokroić na mniejsze cząstki, umieścić je w garnku wraz z jeżynami, malinami i porzeczkami.
- Do owoców dodać odmierzoną ilość cukru, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać w misce i pozostawić na 30 minut, aż owoce wypuszczą sok.
- Sok owocowy odsączyć, przelać do mniejszego garnuszka. Mieszając, podgrzewać płyn na palniku, by lekko zgęstniał. Ciepłą mieszankę wlać z powrotem do owoców i wymieszać. Całość pozostawić do przestudzenia.
- CIASTO
- Mąkę pszenną, mielone migdały oraz cukier waniliowy wysypać na blat formując kopkę. Zimne, twarde masło pokroić w kostkę i zagnieść z suchymi składnikami do konsystencji kruszonki.
- Dodać kremowy serek Philadelphia i ponownie zagnieść ciasto. Uformować 1 kulę i owinąć ją przezroczystą folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 120 minut, do całkowitego zastygnięcia.
- Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy mniej więcej 30 cm. Pozostawiając wolny brzeg ciasta, środek posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy naszą owocową marmoladkę. Pozostawione wolne brzegi delikatnie podwijamy do środka.
- Całość wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Brzegi ciasta galette smarujemy roztrzepanym białkiem jaja i posypujemy kryształkami cukru trzcinowego. Pieczemy przez 30 minut, do lekkiego zarumienienia brzegów.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocamiCiasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizze
Knedle nadziane całymi owocami
Biszkoptowe omleciki z kremem i truskawkami
Pyszne ciasto ze śliwkami
Wyjątkowe ciasto marchewkowe