Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Prosty przepis na makaron z truskawkami
Prosty przepis na makaron z truskawkami

Prosty przepis na makaron z truskawkami

Pojawienie się truskawek na straganach i bazarach to symbol zbliżającego się lata. Cały rok czekaliśmy na ten smak polskich truskawek. Już w czerwcu można spotkać szklarniowe owoce, a parę tygodni później te dojrzewające pod gołym niebem w promieniach słońca.

Gdy tylko pojawiają się truskawki czas aby nasze menu wypełniło się tymi aromatycznymi owocami. Czas na ciasta truskawkowe, desery a także lekkie obiady. Skoro już o obiadach truskawkowych mowa, to nie sposób nie wspomnieć o smaku dzieciństwa, czyli o makaronie z truskawkami.

Przedstawiamy więc przepis na makaron z truskawkami. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Doskonale znany starszemu pokoleniu i troszkę zapomniany dziś, gdzie przeważnie na obiad musi być mięso. Może wynika to też z cen truskawek na bazarkach, ale od czasu do czasu można sobie dogodzić. Gwarantujemy, że przepis na makaron z truskawkami zasmakuje wszystkim, nawet największym niejadkom. Szczególnie że jest wzbogacony niespodzianką w postaci zatopionych kostek czekolady pomiędzy makaronem a truskawkowym musem.

Makaron na mleku z musem truskawkowym i zatopioną czekoladą

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwy
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

180

kcal

Co najbardziej kojarzy się z początkiem lata? Truskawki! Stąd też makaron z zatopionymi kostkami czekolady i musem truskawkowym.

Składniki:

  • 100 g makaronu typu muszelki

  • 400 ml mleka (300 ml do gotowania makaronu + 100 ml do koktajlu)

  • 500 g truskawek

  • 3 łyżki cukru

  • kilka kostek czekolady truskawkowej lub jogurtowej

  • świeże maliny lub truskawki do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • W rondelku zagotuj mleko. Do gorącego mleka wsyp makaron i ugotuj go do miękkości. Możesz użyć makaronu według uznania: muszelki, kokardki lub wstążki.
  • Truskawki dokładnie umyj chłodną wodą i oderwij szypułki. Możesz użyć mrożonych truskawek, pozostaw je na 2 godziny do rozmrożenia i zmięknięcia. Owoce przełóż do wysokiego naczynia wraz z mlekiem i cukrem, po czym zblenduj na mus.
  • Gorący makaron odcedź z pozostałego mleka i przełóż na głębokie talerze. Między gorący makaron powkładaj kostki czekolady, która przyjemnie roztopi się od ciepła. Wierzch obficie polej koktajlem truskawkowym. Udekorować kilkoma świeżymi malinkami lub truskawkami.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Oj tak, pamiętam z dzieciństwa, aż smak mnie naszedł i w weekend sobie ugotuję

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*