Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Prosty przepis na makaron z truskawkami
Prosty przepis na makaron z truskawkami

Prosty przepis na makaron z truskawkami

Pojawienie się truskawek na straganach i bazarach to symbol zbliżającego się lata. Cały rok czekaliśmy na ten smak polskich truskawek. Już w czerwcu można spotkać szklarniowe owoce, a parę tygodni później te dojrzewające pod gołym niebem w promieniach słońca.

Gdy tylko pojawiają się truskawki czas aby nasze menu wypełniło się tymi aromatycznymi owocami. Czas na ciasta truskawkowe, desery a także lekkie obiady. Skoro już o obiadach truskawkowych mowa, to nie sposób nie wspomnieć o smaku dzieciństwa, czyli o makaronie z truskawkami.

Przedstawiamy więc przepis na makaron z truskawkami. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Doskonale znany starszemu pokoleniu i troszkę zapomniany dziś, gdzie przeważnie na obiad musi być mięso. Może wynika to też z cen truskawek na bazarkach, ale od czasu do czasu można sobie dogodzić. Gwarantujemy, że przepis na makaron z truskawkami zasmakuje wszystkim, nawet największym niejadkom. Szczególnie że jest wzbogacony niespodzianką w postaci zatopionych kostek czekolady pomiędzy makaronem a truskawkowym musem.

Makaron na mleku z musem truskawkowym i zatopioną czekoladą

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwy
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

180

kcal

Co najbardziej kojarzy się z początkiem lata? Truskawki! Stąd też makaron z zatopionymi kostkami czekolady i musem truskawkowym.

Składniki:

  • 100 g makaronu typu muszelki

  • 400 ml mleka (300 ml do gotowania makaronu + 100 ml do koktajlu)

  • 500 g truskawek

  • 3 łyżki cukru

  • kilka kostek czekolady truskawkowej lub jogurtowej

  • świeże maliny lub truskawki do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • W rondelku zagotuj mleko. Do gorącego mleka wsyp makaron i ugotuj go do miękkości. Możesz użyć makaronu według uznania: muszelki, kokardki lub wstążki.
  • Truskawki dokładnie umyj chłodną wodą i oderwij szypułki. Możesz użyć mrożonych truskawek, pozostaw je na 2 godziny do rozmrożenia i zmięknięcia. Owoce przełóż do wysokiego naczynia wraz z mlekiem i cukrem, po czym zblenduj na mus.
  • Gorący makaron odcedź z pozostałego mleka i przełóż na głębokie talerze. Między gorący makaron powkładaj kostki czekolady, która przyjemnie roztopi się od ciepła. Wierzch obficie polej koktajlem truskawkowym. Udekorować kilkoma świeżymi malinkami lub truskawkami.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Oj tak, pamiętam z dzieciństwa, aż smak mnie naszedł i w weekend sobie ugotuję

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*