Rzeżucha może się dla wielu z nas okazać wartościowym dodatkiem do diety. Dlaczego warto po nią sięgnąć? Czym właściwie jest rzeżucha? To roślina przyprawowa, należąca do roślin kapustowatych. Pochodzi ona z terenów Azji oraz Afryki, jednak jej lecznicze właściwości sprawiły, iż stała się popularna na całym świecie. Dlaczego warto po nią sięgać? W jaki sposób zdrowa dieta z takim dodatkiem może wpływać na nasz organizm?
Rzeżucha i jej wartość odżywcza
Rzeżucha jest wartościowym dodatkiem do zdrowej diety oraz źródłem tak ważnych dla zdrowia witamin, jak witamina A, C oraz witaminy z grupy B. Rzeżucha dostarcza też sporych ilości witaminy K, bardzo ważnej dla zdrowych i mocnych kości, jest jednocześnie bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego. Przyprawa ta sprawdza się też doskonale jako źródło składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, potas oraz magnez.
W jaki sposób rzeżucha wpływa na nasze zdrowie?
O tym, że rzeżucha może mieć rewelacyjny wpływ na zdrowie każdego z nas, wiadomo od dawna. Ta przyprawa ma bardzo dobry wpływ na naszą trzustkę, skutecznie wspiera proces trawienia, ma jednocześnie silne działanie moczopędne, dzięki czemu staje się cenną sojuszniczką dla naszych nerek. Spora ilość wapnia oraz witaminy K sprawia z kolei, iż sięganie po rzeżuchę zalecane jest wszystkim tym osobom, które chcą wzmocnić swe kości oraz zęby.
Rzeżucha dla miłośników naturalnego piękna
Moc rzeżuchy powinny docenić też te osoby, które chcą w naturalny sposób zadbać o swe piękno. Kto regularnie pije sok z rzeżuchy, ten może w naturalny sposób wspierać swą skórę oraz włosy. A ponieważ roślina ta zawiera sporo siarki, przygotowany z niej tonik staje się rewelacyjnym wsparciem dla tych, którzy chcą się uporać z trądzikiem. Taki naturalny kosmetyk może się też doskonale sprawdzić w walce z przebarwieniami skóry, które są dość częstą i bardzo uciążliwą przypadłością.
Rzeżucha w zdrowej diecie
Dla większości osób, rzeżucha jest dobrym dodatkiem do kanapek oraz sałatek, warto jednak pamiętać, że możliwości jej wykorzystania są znacznie szersze. Obecność tej zdrowej rośliny przyprawowej chętnie uwzględniają i przepisy na zupy, i przepisy na pożywne sosy. Możliwości wykorzystania tej rośliny w kuchni jest sporo, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie coś ciekawego.