Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Sałatka z arbuzem i mozzarellą
Sałatka z arbuzem i mozzarellą

Sałatka z arbuzem i mozzarellą

Wraz z mężem jesteśmy miłośnikami arbuza. Nasze lato należy do arbuza, najlepiej mocno schłodzonego. W arbuzowym sezonie jemy o praktycznie codziennie i nigdy nam się nie nudzi, co więcej, miłością do arbuza zaraziliśmy też naszą roczną córeczkę. Ta sałatka totalnie skradła nasze serca, zarówno pod względem smaku jak i apetycznej prezencji. Tylko spójrzcie jak pięknie kolorystycznie się prezentuje, a wierzcie że smakuje jeszcze lepiej. Pamiętacie by do sałatki dodać mocno schłodzonego arbuza, dzięki temu efekt smaku jest jeszcze lepszy. Przeniesiecie się w inny wymiar.

Wytrawna sałatka arbuzowa z mozzarellą i pomidorkami

Wytrawna sałatka arbuzowa z mozzarellą i pomidorkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

1

godz. 
Kalorie

130

kcal

Sałatka ze słodkim arbuzem, pomidorkami, mozzarellą i słodkim sosem vinegret. Orzeźwiająca, idealna na upalne dni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ćwiartka dojrzałego arbuza bezpestkowego

  • 10 10 pomidorków cherry

  • 1 opakowanie 1 mini mozzarelli

  • 1 1 owoc granatu

  • 1/2 opakowania 1/2 miksu młodych liści sałat

  • kilka listków świeżej mięty

  • DRESSING SAŁATKOWY
  • 4 łyżki 4 oleju

  • 1 łyżka 1 soku cytrynowego

  • 1 łyżeczka 1 octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka 1 płynnego miodu

  • sól

  • mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

  • Listki z miksu sałat opłukaj chłodną wodą i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Ułóż na dnie misy sałatkowej.
  • Arbuza schłodź w lodówce przez kilka godzin, chłodny jeszcze mocniej orzeźwia w trakcie upału. Wykrój kulki arbuza za pomocą specjalnej łyżeczki do melona. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wydrąż nasiona z owocu granatu. Mozzarellę odcedź z zalewy. Składniki rozłóż równomiernie na sałacie. Na wierzchu poukładaj też drobne listki świeżej mięty, która doda sałatce jeszcze więcej orzeźwienia.
  • Do miseczki wlej dobrej jakości olej, sok cytrynowy, ocet jabłkowy i płynny miód. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj dressing, polej nim sałatkę. Serwuj najlepiej od razu, zanim listki sałat zwiędną.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*