Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Meloniada napój z melonów i arbuza
Meloniada napój z melonów i arbuza

Meloniada napój z melonów i arbuza

Upalne latko bez dobrze schłodzonego arbuza i melona, to nie jest prawdziwe lato. Melony i arbuzy w dużej mierze składają się z wody, dlatego tak dobrze gaszą pragnienie i nawadniają. Należę do osób którym ciężko wychodzi wypicie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia, a w upalne dni powinno się nawadniać jeszcze bardziej. Staram się pilnować, liczyć wypite szklanki, czy już wystarczy czy muszę wmusić w siebie jeszcze więcej. Niekiedy to jest takie ciężkie, że cały dzień nic tylko kontroluję ile wypiłam. Niekiedy sama czysta woda nie chce wchodzić, więc dodaję do niej plasterki cytryny lub sok wyciśnięty z limonki.

Arbuzy i melony są czymś zbawiennym dla odwodnionych niedopitków. Już same pokrojone w plasterki ugaszą pragnienie i nawodnią niejedno wysuszone ciało. Możesz też przyrządzić z nich efektowną lemoniadę, co zachęci do picia każdą osobę która ma z tym problem.

Meloniada arbuzowo – melonowa

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: NapójKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

dzban
Przygotowanie

30

min.
Mrożenie

3

godz. 
Kalorie

70

kcal

Orzeźwiająca i efektowna meloniada z dwoma gatunkami melona i arbuzem. Zjawiskowa lemoniada z kuleczkami zamrożonych owoców.

Składniki:

  • 1 melon piel de sapo

  • 1 melon cantaloupe

  • ćwiartka arbuza

  • 2 cytryny

  • 2 limonki

  • dużo kruszonego lodu lub kostek lodu

  • listki świeżej mięty

  • przefiltrowana, chłodna woda


Sposób przygotowania:

  • Melony przekrój na połówki, łyżką wydrąż i usuń pestki. Łyżką do melona wykrój idealnie okrągłe melonowe kuleczki. Z ćwiartki arbuza również wydrąż kawałki za pomocą kuleczkowej łyżki, staraj się usunąć widoczne czarne pestki.
  • Okrąglutkie kuleczki owoców włóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 2 – 3 godzin. Resztek pozostałości z melonów i arbuza nie wyrzucaj, wyjmij je łyżką i zblenduj na gładki mus.
  • Skórkę cytrusów sparz wrzącą wodą. Kilka plasterków cytryny i limonki pozostaw do dekoracji, z pozostałej części wyciśnij sok. Cytrusowy sok wymieszaj z melonowo – arbuzowym musem i chłodną wodą.
  • Płyn przelej do dużego dzbanka lub dystrybutora do lemoniady z kranikiem. Dodaj plasterki cytrusów, zamrożone kuleczki owoców, mnóstwo kostek lodu i świeżą miętę.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*