Przepis | Strona główna | Dania główne | Potrawka z kurczaka z warzywami
Potrawka z kurczaka z warzywami

Potrawka z kurczaka z warzywami

Uwielbiam przepisy takie jak ten, szybkie i przyjemne. Bardzo często ugotowaniu rosołu, na drugi dzień powstaje pomidorowa albo ta potrawka z kurczaka. Gotuję zwykle nieco więcej rosołu, żeby na drugi dzień móc na jego bazie przygotować jeszcze coś innego na obiad, tym samym zaoszczędzić czas. Potrawka jest przepyszna, zawiera mięso z rosołu oraz warzywa. Jest kremowa i aromatyczna, zarówno my jak i nasza ponad roczna córeczka bardzo lubi ten obiad. Jeśli chcesz zobaczyć propozycję talerzyka obiadowego dla dziecka z wykorzystaniem tego przepisu, znajdziesz go na dole pod przepisem. Potrawkę możesz podać z ugotowanym ryżem, kaszą lub makaronem.

Potrawka z kurczaka z warzywami przepis BLW

Potrawka z kurczaka z warzywami przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

250

kcal

Potrawka z kurczaka z wykorzystaniem warzyw i mięsa z rosołu. Błyskawiczny obiad na bazie składników z rosołu i odrobiny bulionu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 3 podudzia kurczaka z bulionu

  • 2 2 ugotowane marchewki

  • 1 1 ugotowany korzeń pietruszki

  • 2 szklanki 2 gorącego bulionu drobiowo – warzywnego

  • 1/2 szklanki 1/2 mrożonego groszku

  • 2 łyżki 2 masła

  • 2 płaskie łyżki 2 mąki pszennej

  • szczypta łagodnego pieprzu

  • sól*

  • garść posiekanej natki pietruszki


Sposób przygotowania:

  • Z ugotowanego rosołu wyjmij 3 podudzia kurczaka (mogą być też inne części mięsa: skrzydełka, udka albo ćwiartka kurczaka), 2 marchewki oraz 1 korzeń pietruszki. Warzywa oraz mięso pokrój na mniejsze części.
  • Na patelni rozpuść, masło, po chwili dodaj mąkę i wymieszaj do gładkości. Wlej gorący bulion, podgrzewaj aż sos się ujednolici.
  • Dodaj mrożony groszek i gotuj 5 minut.
  • Na końcu dodaj pokrojone mięso oraz warzywa z rosołu. Dopraw szczyptą pieprzu oraz solą (dla maluszka do 3 roku życia najlepiej pominąć sól). Podgrzewaj jeszcze chwilę żeby wszystkie składniki zagrzały się. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki. Potrawkę podawaj z ugotowanym ryżem, makaronem lub kaszą.

Uwagi:

  • * dla dziecka do 3 roku życia pomiń dodatek soli w przepisie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*