Przepis | Strona główna | Dania główne | Pieczone pałki kurczaka z chrupiącą skórką
Pieczone pałki kurczaka z chrupiącą skórką

Pieczone pałki kurczaka z chrupiącą skórką

Pieczony kurczak to klasyk wśród polskich obiadów, u nas w domu gości mniej więcej raz w tygodniu. Pieczemy czasem całego kurczaka, czasem ćwiartki, czasem pałki a czasem skrzydełka. To sprawdzony obiad który zawsze jemy ze smakiem. Poniżej znajdziesz mój ulubiony sposób na przygotowanie idealnego mięsa z kurczaka oraz patent na uzyskanie cudownie chrupiącej, złocistej skórki i soczystego mięsa. Nie trzeba tutaj niczego nadzwyczajnego, poza idealnie skomponowaną przyprawą do złocistego kurczaka i odrobiną musztardy.

Pieczone pałki kurczaka

Pieczone pałki kurczaka

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MięsneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

170

kcal

Najlepszy przepis na pieczone pałki kurczaka z idealnie chrupiącą skorupką i soczystym, aromatycznym wnętrzem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 8 8 pałek kurczaka

  • 80 ml 80 oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 4 łyżki 4 przyprawy do złocistego kurczaka

  • 1 łyżka 1 musztardy stołowej lub miodowej

  • 100 ml 100 chłodnej wody

  • sól


Sposób przygotowania:

  • Jeśli używasz mrożonego mięsa, najpierw koniecznie musisz je rozmrozić, inaczej mięso nie będzie tak soczyste i aromatyczne. Ostrym nożem ponacinaj płytko skórkę woków każdego podudzia kurczaka, dzięki temu marynata przeniknie do wnętrza mięsa.
  • Do miseczki wlej olej rzepakowo – słonecznikowy, dodaj przyprawę do złocistego kurczaka i musztardę, połącz marynatę mieszając łyżką. Tak przygotowaną marynatą obłóż pałki kurczaka i wsmaruj ją dłońmi dla lepszego rozprowadzenia.
  • Pałki kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj szczelnie przezroczystą folią i wstaw do lodówki na 1 – 3 godzin.
  • Rozgrzej piekarnik na termoobieg do temperatury 180 stopni. Na dno naczynia z mięsem wlej chłodną wodę. Piecz bez przykrycia przez 50 – 60 minut. 10 minut przez planowanym zakończeniem pieczenia oprósz wierzchu pałki kurczaka odrobiną soli, dzięki temu skórka będzie chrupiąca.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*