Przepis | Strona główna | Kuchnia Niemiecka | Sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków
Sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków

Sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków

Jestem miłośniczką ziemniaków praktycznie przez cały rok. Lubię obiady z dodatkiem ziemniaków pod wieloma postaciami. Przyznam że kiedy zbliża się lato i w warzywniakach pojawiają się pierwsze młode ziemniaki, to dla mnie szczególny czas pod względem kulinarnym. Młode ziemniaczki baby są szczególnie smaczne, uwielbiam te wiosenno – letnie lekkie obiady z ich udziałem w roli głównej. Właśnie udało mi się upolować pierwsze maluśkie perełki, przygotowałam coś co najlepiej podkreśla ich słodki smak i kremową konsystencję. Sałatka ziemniaczana z kremowym sosem na bazie majonezu i słodkiej musztardy midowej dijon. Sałatka ziemniaczana wyszła obłędna i perfekcyjna, aż żałuję że tak szybko się skończyła.

Sałatka ziemniaczana z sosem z musztardą dijon honey

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SalatkaKuchnia: NiemieckaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

150

kcal

Sałatka z młodych ziemniaków z niezwykłym sosem z musztardą dijon honey. Uwaga, ta sałatka ziemniaczana jest wciągająco pyszna.

Składniki:

  • SAŁATKA ZIEMNIACZANA
  • 1,5 kg młodych, niedużych ziemniaków

  • 4 pikantne korniszony

  • 1/4 czerwonej cebuli

  • 1 pęczek posiekanego koperku

  • kilka gałązek szczypiorku posiekanych

  • SOS
  • 4 łyżeczki delikatnego majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy dijon honey

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj w chłodnej wodzie i wyszoruj szczoteczką, nie obieraj ich ze skórki. Ziemniaki w mundurkach przełóż do garnka, zalej chłodną wodą, dodaj 1 łyżkę soli. Ugotuj do miękkości, ale postaraj się nie rozgotować ziemniaków na mamałygę, najlepiej sprawdzaj widelcem miękkość co jakiś czas. Ugotowane ziemniaki odcedź z wody i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Cebulę pokrój w cienkie pióra. Przełóż do miseczki z lodowatą wodą lub woda + kostki lodu, pozostaw na 5 minut. Korniszony pokrój w cienkie talarki.
  • W miseczce przygotuj sos. Wymieszaj do dokładnego połączenia majonez, musztardę dijon, sok cytrynowy i przyprawy. Sosem polej wszystkie przygotowane składniki sałatki i delikatnie wymieszaj. Na koniec posyp świeżo posiekaną zieleniną.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*