Cypr to nie tylko malowniczy skrawek świata, który zachwyca swym klimatem, pięknymi widokami oraz cennymi zabytkami. To niezwykła tradycja kulinarna oraz menu, w którym dość ważne miejsce zajmują sery.
Gatunkiem sera, po który mieszkańcy słonecznego Cypru sięgają wyjątkowo chętnie, jest halloumi. Co warto wiedzieć na jego temat? Na czym polega wyjątkowość tego sera i w jaki sposób można wykorzystać go w swej kuchni?
Halloumi to ciekawy gatunek sera owczego, którego najbardziej charakterystyczną cechą jest słony smak. Ser ten może powstawać również z połączenia mleka koziego i owczego, popularne są też te przepisy, w których ser ten doprawiany jest miętą. Efekt? Ser o wspaniałym smaku oraz dość uniwersalnych możliwościach wykorzystania takiego dodatku w kuchni. Halloumi z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy uwielbiają dania ze smażonymi serami w roli głównej, jego smakiem zachwycą się też miłośnicy grilla.
Ten cypryjski ser sprawdzi się jednocześnie jako dodatek do smacznych i zdrowych sałatek. Przepisy na dania, w których ten ser pojawia się jako jeden z głównych składników, jest sporo, zatem każdy z nas bez problemów powinien znaleźć dla siebie idealne rozwiązanie.