Przepis | Strona główna | Blog | Ser Halloumi czyli niezwykły smak gorącego Cypru
Ser Halloumi czyli niezwykły smak gorącego Cypru

Ser Halloumi czyli niezwykły smak gorącego Cypru

Cypr to nie tylko malowniczy skrawek świata, który zachwyca swym klimatem, pięknymi widokami oraz cennymi zabytkami. To niezwykła tradycja kulinarna oraz menu, w którym dość ważne miejsce zajmują sery.

Gatunkiem sera, po który mieszkańcy słonecznego Cypru sięgają wyjątkowo chętnie, jest halloumi. Co warto wiedzieć na jego temat? Na czym polega wyjątkowość tego sera i w jaki sposób można wykorzystać go w swej kuchni?

Halloumi to ciekawy gatunek sera owczego, którego najbardziej charakterystyczną cechą jest słony smak. Ser ten może powstawać również z połączenia mleka koziego i owczego, popularne są też te przepisy, w których ser ten doprawiany jest miętą. Efekt? Ser o wspaniałym smaku oraz dość uniwersalnych możliwościach wykorzystania takiego dodatku w kuchni. Halloumi z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy uwielbiają dania ze smażonymi serami w roli głównej, jego smakiem zachwycą się też miłośnicy grilla.

Ten cypryjski ser sprawdzi się jednocześnie jako dodatek do smacznych i zdrowych sałatek. Przepisy na dania, w których ten ser pojawia się jako jeden z głównych składników, jest sporo, zatem każdy z nas bez problemów powinien znaleźć dla siebie idealne rozwiązanie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*