Przepis | Strona główna | Blog | Skarby natury. Hyzop lekarski i jego właściwości
Skarby natury. Hyzop lekarski i jego właściwości

Skarby natury. Hyzop lekarski i jego właściwości

Hyzop lekarski to wspaniała roślina, która może każdemu z nas pomóc w walce o zdrowie. Co warto wiedzieć na ten temat? W jaki sposób można wykorzystać lecznicze właściwości hyzopu lekarskiego?

Hyzop lekarski – najważniejsze informacje na temat tej rośliny
Hyzol lekarski jest rośliną wieloletnią, która może osiągać wysokość do 50 cm. Roślina ta wyróżnia się czterokanciastymi łodygami oraz wąskimi listkami o podgiętych brzegach.

W okresie letnim ozdobą tej rośliny stają się kwiaty: fioletowe, białe, różowe lub niebieskie. W medycynie naturalnej cenione jest ziele hyzopu, zbierane w okresie zakwitania. To ono, po ususzeniu, staje się naturalnym lekiem na wiele przypadłości, z którego tak chętnie korzystają miłośnicy ziołowych kuracji oraz medycyny naturalnej.

Hyzop lekarski i jego wpływ na nasze zdrowie

Ziele hyzopu lekarskiego może każdemu z nas pomóc w walce o zachowanie dobrej formy. O leczniczych właściwościach tej rośliny decydują znajdujące się w niej substancje: olejki eteryczne, garbniki oraz sole mineralne (głównie miedź i mangan). Ziele hyzopu lekarskiego zawiera też sporo żywicy oraz takich substancji, jak hyzopina.

Dzięki takim składnikom, hyzop lekarski może skutecznie pomagać tym osobom, którym życie utrudniają nieżyty górnych dróg oddechowych. Jako naturalny lek, roślina ta może być z powodzeniem wykorzystywana do walki z bakteriami. Wyciąg z hyzopu lekarskiego świetnie sprawdza się jako płukanka do gardła, przy czym wyjątkową skutecznością wykazuje się ona w przypadku zapalenia gardła oraz krtani.

Korzystanie z tej rośliny leczniczej może tez korzystnie wpływać na stan naszego żołądka oraz na pracę jelit. Hyzop lekarski może być też stosowany zewnętrznie, szczególnie w chwili, gdy naszą główną bolączką stają się uciążliwe rany.

Hyzop lekarski to wspaniała roślina lecznicza, dzięki której możemy skutecznie rozwiązać wiele problemów ze zdrowiem. Po ten dar natury warto sięgać też w kuchni, szczególnie w chwili, gdy zdrowe odżywianie staje się dla nas priorytetem. Hyzop może sprawdzić się przecież jako przyprawa do sosów oraz pieczeni, z jego niezwykłych właściwości chętnie korzystają też producenci likierów.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*