Strona główna » Skarby natury. Patisony i ich wartość odżywcza
Skarby natury. Patisony i ich wartość odżywcza

Skarby natury. Patisony i ich wartość odżywcza

W naszym menu zajmują one miejsce bardzo ważne, choć nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak wielki wpływ niepozorne patisony mają na nasze zdrowie.

Patisony: co warto o nich wiedzieć?

Należące do rodziny dyniowatych, są patisony ciekawymi dodatkami do naszej diety. Intrygują swym kształtem i ciekawym smakiem, a przepisy na dania z ich udziałem mogą nas zaskoczyć swoją różnorodnością. Gęste zupy, sałatki i zapiekanki – oto propozycje, z których miłośnicy zdrowego stylu odżywiania się korzystają bardzo chętnie.

Choć warzywo to pochodzi z Ameryki, cieszy się obecnie wielką popularnością w całej Europie. Jakie czynniki wpływają na jego popularność?

Patisony i ich wpływ na nasze zdrowie

Zdrowa dieta nie może się obejść bez odpowiedniej ilości minerałów oraz witamin. Patisony są ich doskonałym źródłem, dzięki czemu wywierają wspaniały wpływ na nasze zdrowie. Warzywa te są cenionymi źródłami przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i mangan, dzięki czemu wspierają nasz układ immunologiczny i chronią nas przed rozwojem wielu chorób nowotworowych. Patisony są też cennym wsparciem dla wszystkich tych osób, które chcą się skutecznie rozprawić ze stresem oksydacyjnym.

W patisonach znajdziemy też wiele witamin z grupy B oraz tak ważnych dla ludzkiego organizmu minerałów, jakimi są fosfor, potas oraz sód. Nie brak w nich również wapnia i żelaza – kolejnych składników odżywczych, bez których nie jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować.

Patisony będą cennym wsparciem dla tych, którzy mają problemy z ciśnieniem, a dzięki znacznej zawartości błonnika mogą się świetnie sprawdzić w menu tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie. To jeszcze nie wszystkie powody, dla których warto regularnie sięgać po patisony. Dzięki kwasom omega-3, warzywa te chronią nas przed stanami zapalnymi, które mogą nam poważnie utrudniać życie.

Patisony to wspaniały dodatek do zdrowej diety oraz warzywo, dzięki któremu nasze menu stanie się nie tylko bardziej wartościowe, ale i ciekawsze. Warto sięgać po ten dar natury możliwie jak najczęściej.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*