Zapiekanka jagodowa z twarogiem i grysikiem

Zapiekanka jagodowa z twarogiem i grysikiem

Pomysł na słodki posiłek dla niemowlaka, zapiekankę jagodową możesz podać maluszkowi na śniadanie lub podwieczorek. Sprawdzi się świetnie jako prowiant na spacer, wycieczkę czy wizytę w gościach. Posiłek przygotowujesz w formie pieczonych w foremkach babeczek. Głównymi składnikami są twaróg, jagody leśne i grysik, zapiekanka nie zawiera dodatków cukru dlatego posłodzona jest poprzez dodanie kilku plasterków banana. Nie zawiera też mąki, którą zastępuje zdrowa kasza manna. Dodatkowo pieczenie babeczek w foremkach o różnych kształtach (możesz użyć zabawnych foremek np. w kształcie zwierzątek) z pewnością zachęci dziecko do jedzenia. Babeczkę tą możesz też zjeść jako rodzic i gwarantuję że będzie smakowała, zamiast tradycyjnego ciasta do kawy.

Zapiekanka twarogowa z jagodami leśnymi przepis BLW

Zapiekanka twarogowa z jagodami leśnymi przepis BLW

5.0 z 1 głos
Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

150

kcal

Zapiekanka jagodowa z twarogiem i grysikiem. Babeczki jagodowe bez dodatku mąki ani cukru. Deser dla niemowlaka i dziecka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 1 jajko ściółkowe

  • 1/2 szklanki jagód leśnych (mrożone należy wcześniej rozmrozić)

  • 1/2 banana

  • 4 łyżki kaszy mannej


Sposób przygotowania:

  • Twaróg, całe jajko, świeże lub rozmrożone jagody leśne oraz połówkę banana pokrojonego w plasterki umieść w wysokim naczyniu. Potraktuj blenderem elektrycznym i zmiksuj na gładką papkę.
  • W następnym kroku dodaj kaszę manną (czyli tak zwany grysik) i wymieszaj już tylko szpatułką lub łyżką.
  • Tak przygotowaną masę przełóż do silikonowych foremek, mogą to by te same wielorazowe silikonowe foremki jakich używasz do wypieku babeczek czy muffinek.
  • Foremki z zapiekankami jagodowymi ułóż na blasze. Wstaw do rozgrzanego uprzednio piekarnika do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół) i piecz przez 30 minut.
  • Babeczki pozostaw do wystudzenia, po czym wyjmij je z foremek. Jeśli z wierzchu za bardzo się przypiekły, odetnij przypieczoną warstwę nożem przed podaniem maluchowi. Jeśli górna warstwa za bardzo się przypiecze, możesz ją odkroić przed podaniem dziecku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*