Skarby natury. Uzdrawiająca moc przypraw

Skarby natury. Uzdrawiająca moc przypraw

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że przyprawy nie tylko doskonale poprawiają smak przygotowywanych dań. Niektóre przyprawy mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Jedną z nich jest stosowana od setek lat w Indiach kurkuma. Jest jedną z najbardziej przebadanych przypraw. Swoje właściwości zawdzięcza kurkuminie – substancji o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym oraz przeciwgrzybicznym. Kurkuma pomaga na takie dolegliwości, jak: stany zapalne i uszkodzenia skóry, wzdęcia, zaburzenia trawienia, długotrwała biegunka, katar, przeziębienie, ospa wietrzna i wiele innych. Ponadto, kurkuma ma właściwości antyoksydacyjne, wspomaga pracę wątroby i działa przeciwnowotworowo. Kurkuma barwi potrawy na żółto, w smaku przypomina imbir i nadaje potrawom aromatu pieprzu i piżama. Dodatkowo zapobiega psuciu się potraw.

Skarby natury. Uzdrawiająca moc przypraw

Inną, najbardziej znaną ze swoich właściwości leczniczych przy przeziębieniu przyprawą jest imbir. Nie są to jednak jedyne właściwości zdrowotne tej przyprawy. Imbir również wspomaga krążenie, łagodzi miłości (polecany dla kobiet w ciąży) oraz wpływa korzystnie na trawienie.

Dobroczynny wpływ na ludzki organizm ma również cynamon. Jest źródłem błonnika, żelaza i wapnia. Korzystnie wpływa na krążenie i trawienie. Pomaga zwalczyć biegunki i nudności, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru oraz zapobiega powstawaniu wrzodów.

Warto również pamiętać o popularnym w polskiej kuchni majeranku. Większość osób zda jego zbawienny wpływ na układ trawienny. Dlatego używany jest m.in. w ciężkostrawnych daniach z roślin strączkowych. Jednak to nie jedyna właściwość zdrowotna tej przyprawy. To naturalny lek na katar, kaszel czy chore zatoki. Wzmacnia również serce, pomaga w odchudzaniu, a także w walce z kamieniami nerkowymi.

Przyprawy mają za zadanie nie tylko poprawić smak potraw, ich aromatu czy trwałości. Jest wiele przypraw, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Wiedzieli już o tym nasi przodkowie organizując dalekie, zamorskie wyprawy po niektóre z nich. Dlatego warto wprowadzić te przyprawy do kuchni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*