Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Cukier z prawdziwą wanilią do wypieków
Cukier z prawdziwą wanilią do wypieków

Cukier z prawdziwą wanilią do wypieków

Kilkanaście lat temu odkryłam pewne kłamstwo kulinarne. Wtedy nie miałam jeszcze dotychczasowego doświadczenia, mimo to zrobiłam wielkie oczy ze zdumienia. Czy tutaj faktycznie jest napisane WANILINOWY nie WANILIOWY?!

Mianowicie niewielkie torebeczki zawierające cukier wanilinowy, nie mają zupełnie nic wspólnego z prawdziwą i naturalną laską wanilii. Wanilina wanilią nie jest i nie będzie. Natomiast jest jedynie jej syntetycznym substytutem, o znacznie gorszym aromacie i właściwościach.

Z uwagi na to poczułam się oszukana przez producentów waniliny. Nazwa cukier wanilinowy jest myląca, a jej twórca celowo wykorzystał podobieństwo nazw dla celów marketingowych. Na szczęście kłamstwo ma krótkie nogi. Prawda wyszła na jaw, dzięki czemu ludzie zostali uświadomieni o tym drobnym oszustwie.

Cukier z prawdziwą wanilią jest dostępny w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Znajdziecie go na półce obok waniliny, jednak jest co najmniej 3-krotnie droższy. Dlatego proponuję by cukier waniliowy zrobić samemu w domu. Przepis jest prosty, znacznie tańczy i niezwykle aromatyczny.

Cukier z prawdziwą wanilią do wypieków

Cukier z prawdziwą wanilią do wypieków

5 z 12 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DodatkiKuchnia: MadagaskarTrudność: Łatwe
Porcje

80

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

3

min.
Kalorie

380

kcal

Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Aromatyczny dodatek do deserów, wypieków i lodów. Do wykonania przepisu potrzebujemy jedynie dwóch składników.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 g 400 drobnego cukru do wypieków

  • 2 2 laski wanilii


Sposób przygotowania:

  • Laski wanilii przecinamy wzdłuż przy pomocy ostrego noża. Zeskrobujemy ze środka miąższ z nasionkami.
  • Cukier przesypujemy do słoika do około 3/4 wysokości. Dodajemy miąższ zawierający ziarenka oraz pozostałe podłużne części wanilii.
  • Słoik szczelnie zakręcamy. Mieszamy zawartość poprzez potrząsanie słoikiem.
  • Pozostawiamy cukier na około 3 dni. Po tym czasie jest już wystarczająco esencjonalny i możemy dodawać do wypieków, koktajli itp.

Uwagi:

  • Pamiętajmy o intensywności cukru z powyższego przepisu. Jest to cukier waniliowy koncentrat i dodajemy go do wypieków w niewielkiej ilości.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*