Morela

Morela to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji oraz jest uprawiana w wielu krajach, również w Polsce. Morele to kuliste lub delikatnie spłaszczone owoce, które mają pomarańczową skórkę pokrytą rumieńcem. Miąższ jest słodki i soczysty, może mieć barwę żółtą lub pomarańczową.

Zawiera beta-karoten, błonnik, witaminę A i C oraz witaminy z grupy B, a także fosfor, potas, wapń i żelazo. Morela obniża ciśnienie tętnicze oraz wspomaga usuwanie złego cholesterolu we krwi, oczyszcza nerki, chroni przed przeziębieniem, wzmacnia organizm, pomaga leczyć nadkwasotę, opóźnia procesy starzenia, działa przeciwnowotworowo oraz zapobiega chorobom krążenia i osteoporozie. Można spożywać je zarówno świeże jak i suszone. Stanowią doskonały dodatek do ciast, deserów, sałatek owocowych i lodów.

Robi się z nich kompoty, soki, dżemy, nalewki oraz nadziewa się nimi mięsa. Zaleca się dla osób z anemią, ponieważ wspomagają one produkcję czerwonych krwinek, a także osobom palącym papierosy, gdyż ich spożywanie obniża ryzyko zachorowania na raka płuc.

Do czego wykorzystać morelę?