Nalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, zazwyczaj o 40-45% zawartości alkoholu. Sporządzana jest w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem w celu wydobycia i utrwalenia smaku i aromatu zawartego we wsadzie. Może być słodzona syropem cukrowym lub miodem.
Nalewki owocowe są dobre na przeziębienie, bolące gardło, rozgrzewają, mają sporą zawartość witaminy C, dlatego wzmacniają układ odpornościowy. Nalewka z aronii dodatkowo dobrze działa na serce i obniża ciśnienie. Produkcja nalewek miała początki już w Starożytności. Bazowano wtedy nie na wódce lub spirytusie, lecz na miodzie pitnym i winie. W Polsce nalewki, zapoczątkowała szlachta, która zakochała się w tychże alkoholach. To właśnie w dworach szlacheckich powstawały ich receptury.
Nalewki serwuje się w temperaturze pokojowej. Trunek powinniśmy nalać do małych kieliszków na wysokiej nóżce. Wytrawne nalewki będą świetnie pasowały do mięs (np. dziczyzny, wołowiny i wieprzowiny), a do deserów podajmy słodkie trunki. Po sytym posiłku możemy zaserwować również nalewkę z mięty, która dobrze działa na układ trawienny.