Przepis | Strona główna | Alkohole | Jarzębinówka – nalewka z jarzębiny
Jarzębinówka - nalewka z jarzębiny

Jarzębinówka – nalewka z jarzębiny

Nalewka jarzębinowa o wciągającym, lekko goryczkowym posmaku. Im dłużej leżakuje, tym nabiera głębi smaku i zyskuje więcej walorów. Owoce jarzębiny warto zbierać już końcem września i przemrozić je przez dwie doby. Można także poczekać do pierwszych przymrozków i udać się na jesienne zbiory.

Jarzębinówka – nalewka z jarzębiny

4 od 25 osób
Autor: Paweł Clad Danie: NalewkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

3

litry
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

170

kcal

Domowa nalewka z owoców jarzębiny. Rozgrzewający trunek na zimowe wieczory. Niezwykle wciągająca goryczka rozpływająca się po podniebieniu.

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny

  • 1 kg cukru

  • 1 litr spirytusu

  • 1 litr wody

  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  • Owoce jarzębiny najlepiej zbieraj po jesiennych przymrozkach. W innym wypadku przemroź ją w zamrażalniku przez 48 godzin. Proces mrożenia pomoże pozbyć się goryczki.
  • Zebrane owoce jarzębiny obierz z gałązki, przebierz odrzucając te niedojrzałe lub nadpsute i koniecznie przepłukaj wodą. Dopiero w kolejnym kroku wstaw do zamrażarki.
  • Po wymrożeniu jarzębinę zalej wrzątkiem na durszlaku, zmiękczając jej skórkę i tym samym ułatwiając uwolnienie właściwości w późniejszym etapie produkcji domowej nalewki.
  • Owoce wsyp do dużego słoja i skrop sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Zasyp 1 kg cukru i zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu. Tak przygotowany słoik z mieszanką zakręć i odstaw z zacienione miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość słoika.
  • Po tym czasie alkohol zlej do butelki, przecedzając go przez rzadkie sito. Pozostałe owoce ponownie zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu i pozostaw na kolejne 3 tygodnie.
  • Po upływie powyżej wymienionego czasu, nalewkę ponownie zlej do butelki, przecedzając ją przez sito lub gazę. Oba przygotowane alkohole przemieszaj ze sobą. Przelej do butelek i zamknij je szczelnie. Odstaw na 3 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce gdzie nalewka dojrzeje.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. Bogdan-Dęblin

    Zalewając jarzebinę destylatem o stezeniu 50%alkoholu i nie dodając cukru, uzyskamy wytrawny jarzebiak, głeboko wpisany w tradycje Polskie, Jarzebinówka to taki osłodzony jarzębiak, tez wspaniała wódka. Nie czekajcie do przymrozków, ptaki do tego czasu zjedza jarzebinę- lepiej juz na poczatku października zerwac i przemrozić,Pozdrawiam wszystkich Nalewkarzy:)

  2. Nie przypuszczałabym że z jarzębiny można zrobić nalewkę. Bardzo intrygujący przepis.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image