Nalewka jarzębinowa o wciągającym, lekko goryczkowym posmaku. Im dłużej leżakuje, tym nabiera głębi smaku i zyskuje więcej walorów. Owoce jarzębiny warto zbierać już końcem września i przemrozić je przez dwie doby. Można także poczekać do pierwszych przymrozków i udać się na jesienne zbiory.
Jarzębinówka – nalewka z jarzębiny
Ilość
3
litryPrzygotowanie
30
min.Wykonanie
5
min.Kalorie
170
kcalDomowa nalewka z owoców jarzębiny. Rozgrzewający trunek na zimowe wieczory. Niezwykle wciągająca goryczka rozpływająca się po podniebieniu.
Składniki:
1 kg jarzębiny
1 kg cukru
1 litr spirytusu
1 litr wody
1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Owoce jarzębiny najlepiej zbieraj po jesiennych przymrozkach. W innym wypadku przemroź ją w zamrażalniku przez 48 godzin. Proces mrożenia pomoże pozbyć się goryczki.
- Zebrane owoce jarzębiny obierz z gałązki, przebierz odrzucając te niedojrzałe lub nadpsute i koniecznie przepłukaj wodą. Dopiero w kolejnym kroku wstaw do zamrażarki.
- Po wymrożeniu jarzębinę zalej wrzątkiem na durszlaku, zmiękczając jej skórkę i tym samym ułatwiając uwolnienie właściwości w późniejszym etapie produkcji domowej nalewki.
- Owoce wsyp do dużego słoja i skrop sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Zasyp 1 kg cukru i zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu. Tak przygotowany słoik z mieszanką zakręć i odstaw z zacienione miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość słoika.
- Po tym czasie alkohol zlej do butelki, przecedzając go przez rzadkie sito. Pozostałe owoce ponownie zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu i pozostaw na kolejne 3 tygodnie.
- Po upływie powyżej wymienionego czasu, nalewkę ponownie zlej do butelki, przecedzając ją przez sito lub gazę. Oba przygotowane alkohole przemieszaj ze sobą. Przelej do butelek i zamknij je szczelnie. Odstaw na 3 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce gdzie nalewka dojrzeje.
Nie przypuszczałabym że z jarzębiny można zrobić nalewkę. Bardzo intrygujący przepis.