Schab

Schab to kawałek mięsa od świni, utworzony z tkanki wzdłuż grzbietowej strony klatki piersiowej. Mięso jest delikatne i soczyste, a tłuszcz biały i zwarty. Dobrej jakości schab wieprzowy ma kolor jasno lub głęboko różowy. Im ciemniejsza barwa, tym najprawdopodobniej mięso jest wyższej jakości o bogatszym smaku.

Najpopularniejszą formą przyrządzania go jest smażenie. Tradycyjne panierowane kotlety schabowe to typowy element obiadu polskiej kuchni. Poza smażeniem, poddawany jest pieczeniu, wędzeniu czy duszeniu w sosie. Wykorzystuje się go do takich wyrobów wędliniarskich jak polędwica sopocka czy łososiowa. Schab jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a przy tym zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu. Należy do mięs najwyższej jakości. W sklepach można kupić schab bez kości, z kością i w formie gotowych kotletów.

Schab wieprzowy jest też bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, których rolą jest przede wszystkim kontrola procesów metabolicznych i wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Schab dostarcza także selenu, fosforu, potasu, sodu, cynku, magnezu, miedzi i żelaza.

Popularne przepisy na schab: