Przygotowanie domowej swojskiej wędliny nie musi być trudne. Schab gotowany w marynacie z wody, mleka i przypraw przez 5 minut – dosłownie 5 minut. Soczysty, miękki, bez konserwantów, taką wędliną na kanapkę warto uraczyć swoją rodzinkę i samego siebie.
Wędlina swojska – schab tak zwany 5 – minutowy
1
kawałek10
min.10
min.110
kcalDomowa wędlina ze schabu wieprzowego gotowanego w marynacie z przyprawami. Schab gotowany dosłownie 5 minut, najlepszy na kanapkę.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 kg 1 schabu dobrej jakości
1 litr 1 wody
1 litr 1 mleka
3 łyżeczki 3 majonezu
- PRZYPRAWY
3 większe ząbki 3 czosnku BIO
1 łyżeczka 1 ziołowego pieprzu
3 płaskie łyżki 3 soli
1 łyżeczka 1 białego cukru
5 5 liści laurowych
5 5 ziaren ziela angielskiego
5 5 ziarenek ziela jałowca
1 łyżeczka 1 płatków chili
1 łyżka 1 słodkiej papryki
1 łyżka 1 suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wlej wodę i mleko, dodaj majonez oraz wszelkie przyprawy. Marynatę doprowadź do zagotowania.
- Do wrzątku włóż cały kawałek schabu, na mniejszym / średnim ogniu doprowadź do zagotowania. Od ponownego wrzenia gotuj mięso przez 5 minut. Po tym gar odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie do lodówki), najlepiej pozostaw go na blacie kuchennym na noc – 10 godzin.
- W kolejnym dniu schab w zalewie ponownie zagotuj, tak jak poprzednio na niewielkiej mocy palnika doprowadź płyn do wrzenia i gotuj 5 minut. Po tym ponownie odstaw do wystudzenia (wystarczy kilka godzin).
- Wystudzony schab wyjmij z zalewy, osusz ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Pokrój na plasterki i podawaj na świeżym pieczywie w formie swojskich kanapek.
Uwagi:
- Schab przechowuj do 2 – 4 dni w lodówce, w szczelnie zamykanym pudełeczku zapobiegającym wysychaniu mięsa.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku