Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Wędlina z gotowanego schabu 5 – minutowego
Wędlina z gotowanego schabu 5 - minutowego

Wędlina z gotowanego schabu 5 – minutowego

Przygotowanie domowej swojskiej wędliny nie musi być trudne. Schab gotowany w marynacie z wody, mleka i przypraw przez 5 minut – dosłownie 5 minut. Soczysty, miękki, bez konserwantów, taką wędliną na kanapkę warto uraczyć swoją rodzinkę i samego siebie.

Wędlina swojska – schab tak zwany 5 – minutowy

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WędlinaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

kawałek
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

110

kcal

Domowa wędlina ze schabu wieprzowego gotowanego w marynacie z przyprawami. Schab gotowany dosłownie 5 minut, najlepszy na kanapkę.

Składniki:

  • 1 kg schabu dobrej jakości

  • 1 litr wody

  • 1 litr mleka

  • 3 łyżeczki majonezu

  • PRZYPRAWY
  • 3 większe ząbki czosnku BIO

  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu

  • 3 płaskie łyżki soli

  • 1 łyżeczka białego cukru

  • 5 liści laurowych

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 ziarenek ziela jałowca

  • 1 łyżeczka płatków chili

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżka suszonego majeranku


Sposób przygotowania:

  • Do dużego garnka wlej wodę i mleko, dodaj majonez oraz wszelkie przyprawy. Marynatę doprowadź do zagotowania.
  • Do wrzątku włóż cały kawałek schabu, na mniejszym / średnim ogniu doprowadź do zagotowania. Od ponownego wrzenia gotuj mięso przez 5 minut. Po tym gar odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie do lodówki), najlepiej pozostaw go na blacie kuchennym na noc – 10 godzin.
  • W kolejnym dniu schab w zalewie ponownie zagotuj, tak jak poprzednio na niewielkiej mocy palnika doprowadź płyn do wrzenia i gotuj 5 minut. Po tym ponownie odstaw do wystudzenia (wystarczy kilka godzin).
  • Wystudzony schab wyjmij z zalewy, osusz ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Pokrój na plasterki i podawaj na świeżym pieczywie w formie swojskich kanapek.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Schab przechowuj do 2 – 4 dni w lodówce, w szczelnie zamykanym pudełeczku zapobiegającym wysychaniu mięsa.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*