Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Wędlina z gotowanego schabu 5 – minutowego
Wędlina z gotowanego schabu 5 - minutowego

Wędlina z gotowanego schabu 5 – minutowego

Przygotowanie domowej swojskiej wędliny nie musi być trudne. Schab gotowany w marynacie z wody, mleka i przypraw przez 5 minut – dosłownie 5 minut. Soczysty, miękki, bez konserwantów, taką wędliną na kanapkę warto uraczyć swoją rodzinkę i samego siebie.

Wędlina swojska - schab tak zwany 5 - minutowy

Wędlina swojska – schab tak zwany 5 – minutowy

5 z 14 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WędlinaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

kawałek
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

110

kcal

Domowa wędlina ze schabu wieprzowego gotowanego w marynacie z przyprawami. Schab gotowany dosłownie 5 minut, najlepszy na kanapkę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 schabu dobrej jakości

  • 1 litr 1 wody

  • 1 litr 1 mleka

  • 3 łyżeczki 3 majonezu

  • PRZYPRAWY
  • 3 większe ząbki 3 czosnku BIO

  • 1 łyżeczka 1 ziołowego pieprzu

  • 3 płaskie łyżki 3 soli

  • 1 łyżeczka 1 białego cukru

  • 5 5 liści laurowych

  • 5 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 5 ziarenek ziela jałowca

  • 1 łyżeczka 1 płatków chili

  • 1 łyżka 1 słodkiej papryki

  • 1 łyżka 1 suszonego majeranku


Sposób przygotowania:

  • Do dużego garnka wlej wodę i mleko, dodaj majonez oraz wszelkie przyprawy. Marynatę doprowadź do zagotowania.
  • Do wrzątku włóż cały kawałek schabu, na mniejszym / średnim ogniu doprowadź do zagotowania. Od ponownego wrzenia gotuj mięso przez 5 minut. Po tym gar odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie do lodówki), najlepiej pozostaw go na blacie kuchennym na noc – 10 godzin.
  • W kolejnym dniu schab w zalewie ponownie zagotuj, tak jak poprzednio na niewielkiej mocy palnika doprowadź płyn do wrzenia i gotuj 5 minut. Po tym ponownie odstaw do wystudzenia (wystarczy kilka godzin).
  • Wystudzony schab wyjmij z zalewy, osusz ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Pokrój na plasterki i podawaj na świeżym pieczywie w formie swojskich kanapek.

Uwagi:

  • Schab przechowuj do 2 – 4 dni w lodówce, w szczelnie zamykanym pudełeczku zapobiegającym wysychaniu mięsa.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*