Strona główna | Dania główne | Kotleciki schabowe w sosie pieprzowym
Kotleciki schabowe w sosie pieprzowym

Kotleciki schabowe w sosie pieprzowym

Schab czyli mięso pochodzenia wieprzowego, można serwować na mnóstwo przeróżnych sposobów. Mięso schabowe z tego przepisu pieczemy w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. Dzięki pieczeniu w foliowym rękawie, schab zachowuje swoją soczystość i jest bardzo aromatyczny.

Soczysty schab gotowany w sosie pieprzowym

5 od 27 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnia
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

210

kcal

Schab pieczony w piekarniku bez dodatku tłuszczu, ze szpinakowymi kluskami śląskimi i sosem pieprzowym własne roboty. Przepyszny obiad na wyciągnięcie ręki.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa schabowego

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 200 ml gorącego bulionu jarzynowo – mięsnego

  • 50 ml ciepłej wody

  • 1 łyżka musztardy stołowej

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki ziarenek czarnego pieprzu

  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Schab kroimy w 2 cm plastry. Oprószamy solą oraz czarnym pieprzem i umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w 200 stopniach przez 40 minut.
  • Tłuszcz wytopiony z mięsa podczas pieczenia, przelewamy do miseczki. Będzie nam potrzebny do przygotowywania sosu pieprzowego.
  • SOS PIEPRZOWY
  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło klarowane. Dodać mąkę i wymieszać. Wciąż mieszając przy pomocy rózgi kuchennej, wlewamy wodę, gorący bulion, tłuszcz wytopiony z pieczonego schabu oraz wino. Dodajemy musztardę oraz ziarenka czarnego pieprzu. Doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Mieszaninę podgrzewamy przez chwilę.
  • Mięso układamy na talerzu i polewamy sosem pieprzowym. Do tego dania doskonale pasują kluski śląskie, na przykład z tego przepisu na kluski śląskie ze szpinakiem. Ewentualnie można też zaserwować zamiast kluseczek, zwykłe ziemniaki.

Uwagi:

  • Najlepiej danie zaserwować także z sałatką, surówką lub buraczkami. Warto dodawać warzywa do wszystkiego, by zapewnić sobie urozmaiconą i zbilansowaną dietę.

2 komentarze

  1. Wyśmienity sos pieprzowy, soczyste mięsko i wyjątkowo wyglądające kluseczki

  2. Zaproponowano w: Schab. Co warto wiedzieć o mięsie schabowym? | ProstePesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*