Schab czyli mięso pochodzenia wieprzowego, można serwować na mnóstwo przeróżnych sposobów. Mięso schabowe z tego przepisu pieczemy w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. Dzięki pieczeniu w foliowym rękawie, schab zachowuje swoją soczystość i jest bardzo aromatyczny.
Soczysty schab gotowany w sosie pieprzowym
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
30
min.Kalorie
210
kcalSchab pieczony w piekarniku bez dodatku tłuszczu, ze szpinakowymi kluskami śląskimi i sosem pieprzowym własne roboty. Przepyszny obiad na wyciągnięcie ręki.
Składniki:
1/2 kg mięsa schabowego
2 łyżki masła klarowanego
200 ml gorącego bulionu jarzynowo – mięsnego
50 ml ciepłej wody
1 łyżka musztardy stołowej
2 łyżki mąki
2 łyżki ziarenek czarnego pieprzu
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Schab kroimy w 2 cm plastry. Oprószamy solą oraz czarnym pieprzem i umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w 200 stopniach przez 40 minut.
- Tłuszcz wytopiony z mięsa podczas pieczenia, przelewamy do miseczki. Będzie nam potrzebny do przygotowywania sosu pieprzowego.
- SOS PIEPRZOWY
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło klarowane. Dodać mąkę i wymieszać. Wciąż mieszając przy pomocy rózgi kuchennej, wlewamy wodę, gorący bulion, tłuszcz wytopiony z pieczonego schabu oraz wino. Dodajemy musztardę oraz ziarenka czarnego pieprzu. Doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Mieszaninę podgrzewamy przez chwilę.
- Mięso układamy na talerzu i polewamy sosem pieprzowym. Do tego dania doskonale pasują kluski śląskie, na przykład z tego przepisu na kluski śląskie ze szpinakiem. Ewentualnie można też zaserwować zamiast kluseczek, zwykłe ziemniaki.
Uwagi:
- Najlepiej danie zaserwować także z sałatką, surówką lub buraczkami. Warto dodawać warzywa do wszystkiego, by zapewnić sobie urozmaiconą i zbilansowaną dietę.
Wyśmienity sos pieprzowy, soczyste mięsko i wyjątkowo wyglądające kluseczki