Przepis | Strona główna | Dania główne | Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi

Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi

Soczysty schab bez kości i jędrne kluseczki śląskie ziemniaczane. Danie obiadowe często goszczące na polskich stołach, chętnie przygotowywane przez polskie panie domu.

Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi

5 od 23 osób
Autor: Paweł Clad Danie: Dania główneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

280

kcal

Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi z dziurką. Schab bez kości i kluseczki ziemniaczane polane ciemnym pieczeniowym sosem.

Składniki:

  • SCHAB W SOSIE PIECZENIOWYM
  • 600 g schabu wieprzowego bez kości

  • 1 cebula

  • 3 listki laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • 10 ziaren pieprzu

  • sól i mielony pieprz

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 200 ml wody

  • 50 g gęstej śmietany 18 %

  • KLUSKI ŚLĄSKIE
  • 800 g ziemniaków

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 mniejsze jajko

  • mąka ziemniaczana


Sposób przygotowania:

  • SCHAB W SOSIE
  • Schab przekrój na 4 grubsze plastry, cebulę obierz z łupiny i pokrój w ćwiartki. Ułóż je na spodzie garnka z grubym dnem. Oprósz solą, mielonym pieprzem i słodką papryką. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Garnek ustaw na palniku, pod przykryciem podgrzewaj na większym ogniu przez 5 – 7 minut. Mięso powinno się przypiec i puścić sos – to zapewni ładny ciemny odcień i odpowiedni aromat sosu pieczeniowego. Po tym czasie kawałki mięsa przewróć na drugą stronę i także podsmażaj 5 minut.
  • Zmniejsz płomień i odparuj nadmiar zgromadzonego płynu. Wlej połowę ilości wody podanej w przepisie, gotując doprowadź do jej odparowania. Przewróć mięso na drugą stronę i wlej pozostałą część wody.
  • Gęstą śmietanę 18 % rozmieszaj dokładnie z mąką. Mieszankę przelej do sosu, zakłóć go i zagęść jego konsystencję. Na koniec przypraw jeszcze do smaku solą i mielonym pieprzem.
  • KLUSKI ŚLĄSKIE
  • Ziemniaki obierz z łupiny, włóż do garnka z wodą i łyżeczką soli. Ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i potraktuj tłuczkiem do ziemniaków. Ubij i wyrównaj powierzchnię zmielonych ziemniaków w garze i odstaw do przestudzenia.
  • Wyjmij 1/4 części ziemniaków i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, wypełniając całą brakującą powierzchnię. Wbij 1 jajko i zagnieć masę, stopniowo dodawaj wyjętą porcję ziemniaków.
  • Uformuj niewielkie kuleczki, w środku których wydrąż wgłębienie palcem.
  • Kluski wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyłów łyżką cedzakową.

Uwagi:

  • Do powyższego dania zaserwuj tarte buraki ćwikłowe lub ogórki konserwowe.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*