Soczysty schab bez kości i jędrne kluseczki śląskie ziemniaczane. Danie obiadowe często goszczące na polskich stołach, chętnie przygotowywane przez polskie panie domu.
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi
Ilość
2
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
40
min.Kalorie
280
kcalSchab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi z dziurką. Schab bez kości i kluseczki ziemniaczane polane ciemnym pieczeniowym sosem.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- SCHAB W SOSIE PIECZENIOWYM
600 g 600 schabu wieprzowego bez kości
1 1 cebula
3 3 listki laurowe
3 3 ziela angielskie
2 łyżki 2 słodkiej papryki
10 ziaren 10 pieprzu
sól i mielony pieprz
1 łyżka 1 mąki pszennej
200 ml 200 wody
50 g 50 gęstej śmietany 18 %
- KLUSKI ŚLĄSKIE
800 g 800 ziemniaków
1 łyżeczka 1 soli
1 1 mniejsze jajko
mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
- SCHAB W SOSIE
- Schab przekrój na 4 grubsze plastry, cebulę obierz z łupiny i pokrój w ćwiartki. Ułóż je na spodzie garnka z grubym dnem. Oprósz solą, mielonym pieprzem i słodką papryką. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
- Garnek ustaw na palniku, pod przykryciem podgrzewaj na większym ogniu przez 5 – 7 minut. Mięso powinno się przypiec i puścić sos – to zapewni ładny ciemny odcień i odpowiedni aromat sosu pieczeniowego. Po tym czasie kawałki mięsa przewróć na drugą stronę i także podsmażaj 5 minut.
- Zmniejsz płomień i odparuj nadmiar zgromadzonego płynu. Wlej połowę ilości wody podanej w przepisie, gotując doprowadź do jej odparowania. Przewróć mięso na drugą stronę i wlej pozostałą część wody.
- Gęstą śmietanę 18 % rozmieszaj dokładnie z mąką. Mieszankę przelej do sosu, zakłóć go i zagęść jego konsystencję. Na koniec przypraw jeszcze do smaku solą i mielonym pieprzem.
- KLUSKI ŚLĄSKIE
- Ziemniaki obierz z łupiny, włóż do garnka z wodą i łyżeczką soli. Ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i potraktuj tłuczkiem do ziemniaków. Ubij i wyrównaj powierzchnię zmielonych ziemniaków w garze i odstaw do przestudzenia.
- Wyjmij 1/4 części ziemniaków i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, wypełniając całą brakującą powierzchnię. Wbij 1 jajko i zagnieć masę, stopniowo dodawaj wyjętą porcję ziemniaków.
- Uformuj niewielkie kuleczki, w środku których wydrąż wgłębienie palcem.
- Kluski wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyłów łyżką cedzakową.
Uwagi:
- Do powyższego dania zaserwuj tarte buraki ćwikłowe lub ogórki konserwowe.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiemSzpinakowe kluski leniwe z boczkiem i parmezanem
Kotleciki schabowe w sosie pieprzowym
Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto
Pampuchy – kluski na parze nadziane gorzkim kakao
Kluski śląskie buraczane bez dziurki