Szynka wędzona to wyrób garmażeryjny produkowany z szynki poddanej procesom wędzenia i gotowania. Szynka kształtu nieforemnego stożka, walca lub kuli w zależności od użytych mięśni. Wielkości się nie określa, ale powinna się mieścić w przedziale wagowym od 1 kg do 2,5 kg.
Nie jest konserwowana, nastrzykiwana czy wypełniana sztucznie wodą. To czyste, starannie wyselekcjonowane mięso z szynki, które najpierw jest peklowane w zalewie, a następnie przyprawione i wędzone dymem z drewna bukowego i drzew owocowych. W porównaniu z innymi wędlinami szynka wędzona charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, białka, witaminy B1 i wody. Zawiera też dawkę magnezu, fosforu i potasu. Jest pyszna na kanapki, ale można też dodawać ją na przykład do sałatek. Wędzenie szynki wieprzowej jest bardzo proste i warto zrobić to w domowych warunkach. Marynata do szynki wędzonej to element, który odpowiedzialny jest za jej smak.
Warto dodać do niej ulubione przyprawy. Szynka wędzona powinna być zwarta, a jej barwa naturalna, szarawa i beżowa. Kolor skórki wahać się powinien od złoto-żółtego do brązowego. Prawdziwa wędzona szynka powinna mieć charakterystyczny dla tego sposobu konserwacji zapach.
Przepisy na dania z szynki:
- Nadziewana zapiekanka z serem i szynką
- Zakręcone pizzerinki z szynką, serem i oliwkami
- Szynka nadziewana chrzanem jajecznym w galarecie
- Makaron z brokułami i szynką w kremowym sosie