Przepis | Strona główna | Blog | Słodkie bataty. Doskonały zamiennik ziemniaków.
Słodkie bataty. Doskonały zamiennik ziemniaków.

Słodkie bataty. Doskonały zamiennik ziemniaków.

Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów żywnościowych w naszym kręgu kulturowym. Są dosłownie wszędzie. Spożywamy je zarówno jako jeden z podstawowych składników zup, kremów czy różnego rodzaju innych dań. Można z nich przyrządzać wiele smakowitych przekąsek jak placki ziemniaczane, kluski śląskie, czy też najbardziej rozpowszechnione na całym świecie frytki.

Warto jednak urozmaicić nieco naszą codzienną dietę, i spróbować włączyć do naszych nawyków żywieniowych również słodkie ziemniaki czyli tak zwane bataty. Choć nie są one powszechnie znane, stopniowo ich popularność stale rośnie. Są to swego rodzaju podłużne bulwy o charakterystycznym jasno czerwono-pomarańczowym zabarwieniu. Zazwyczaj są szeroko dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych, jednakże coraz częściej możemy je znaleźć na osiedlowych bazarach.

Zdecydowanie opłaca się po nie sięgnąć, bo w porównaniu ze zwykłymi ziemniakami mają aż kilka razy więcej różnego rodzaju substancji takich jak mikroelementy, makroelementy i inne ważne dla funkcjonowania naszego organizmu składniki mineralne.

Bataty są niskokaloryczne i niezwykle sycące, występują w nich śladowe ilości tłuszczów, w związku z czym bez problemu mogą po nie sięgać osoby otyłe, czy też prowadzące dietę odchudzającą.

To niesamowite źródło cennych węglowodanów, bogate w błonnik pomagają w takich procesach jak oczyszczanie organizmu ze złogów, wspomagając nasz układ trawienny. Dzięki temu, że są lekkostrawne i nie powodują zakwaszenia organizmu szczególnie są polecane jako zamiennik ziemniaków dla osób cierpiących na taką dolegliwość jak refluks przełykowo-żołądkowy. Działają kojąco w leczeniu takiej przypadłości jak wrzody żołądka.

Inne cenny związki występujące w słodkich ziemniakach w stosunkowo wysokich stężeniach to silne przeciwutleniacze w postaci beta-karotenów, witaminy C, antocyjanów czy też kwasu chlorogenowego. Tego rodzaju substancje chemiczne wpływają na nasz organizm przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

Witamina A jako główny związek chemiczny występujący w batatach poprawi nasz wzrok i uchroni nas przed przedwczesnymi jego chorobami.

Jednakże aby krytycznie spojrzeć na wszystkie właściwości lecznicze batatów, warto także wspomnieć o przeciwwskazaniach ich spożywanie. Kto szczególnie musi uważać, aby nie spożywać ich w dużych ilościach? Przede wszystkim osoby zmagające się z taką uciążliwą dolegliwością jaką jest cukrzyca, gdyż słodkie ziemniaki mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Osoby, które mają skłonności do tworzenia się w ich nerkach takich substancji jak kamienie nerkowe muszą uważać szczególnie. Związki szczawianów występujące w batatach mogą powodować odkładanie się wapnia w nerkach prowadząc do kamicy.

Mimo wszystko, kiedy będziemy spożywać je rozsądnie i w ograniczonych ilościach warto sięgnąć po nie, jako dodatek do naszej codziennej diety i doskonały zamiennik ziemniaków.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*