Przepis | Strona główna | Blog | Sushi i jego najpopularniejsze rodzaje kuchni japońskiej
Sushi i jego najpopularniejsze rodzaje

Sushi i jego najpopularniejsze rodzaje kuchni japońskiej

Sushi to wyjątkowy przysmak, z którym kuchnia japońska kojarzona jest na całym świecie. To pyszne danie, składające się z ryżu, ryb, owoców morza i wodorostów, może występować w różnych rodzajach. Jakie typy sushi cieszą się największym powodzeniem?

Maki-zushi

Maki-zushi to najpopularniejszy rodzaj sushi, którym zajadają się miłośnicy japońskiej kuchni na całym świecie. W tym przypadku ryż, po połączeniu z innymi składnikami (rybą, warzywami lub owocami morza), zwijany jest w arkusze nori. Efekt? Powstaje rulon, który za pomocą specjalnego noża jest dzielony na mniejsze kawałki.

Nigiri-zushi

Nigiri-zushi to danie, w którym główną rolę odgrywa ryż nasączony octem ryżowym. Na to nakładana jest ryba lub owoce morza, przy czym jednym z najpopularniejszych dodatków do tej przekąski jest wędzony łosoś.

Chirashi-zushi

Ten rodzaj sushi wyróżnia się przede wszystkim sposobem podania. Nie trzeba tu formować kawałków z ryby i ryżu. Ryż podawany jest za to w niewielkiej miseczce, a dodatki (np. kawałki ryby, owoców morza, tofu i warzyw) są układane na ryżu.

Podsumowanie

Kuchnia japońska ma wyjątkowy charakter, a takie przysmaki, jak sushi, stały się jej najlepszą wizytówką. Miłośników tego specjału jest wielu, a że wybór przekąsek tego typu jest szeroki, każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*