Najbardziej popularnym ciastem zaraz po serniku jest szarlotka. Jest to mój smak dzieciństwa. Pamiętam jak babcia robiła szarlotkę, na którą wszyscy czekaliśmy z utęsknieniem i cieknącą ślinką. Dlatego właśnie w moim w domu tak często pieczemy kruche z jabłkami lub innymi owocami. Z miłości do jabłek i kruchego ciasta.
Ciasto z jabłkami i kruszonką
10
porcji20
min.50
min.260
kcalSzarlotka na kruchym spodzie z dużą ilością kruszonki. Rozpływająca się w ustach szarlotka pachnąca cynamonem.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g 500 mąki pszennej
1 kostka 1 margaryny Kasi
1 1 całe jajko
3 3 żółtka
200 g 200 białego cukru
8 g 8 proszku do pieczenia
2 łyżki 2 jogurtu naturalnego
7 7 jabłek
mielony cynamon
cukier puder do oprószenia szarlotki
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności rozpuszczamy margarynę na patelni. Najlepiej ustawić mały ogień. Po zakończeniu tego procesu odkładamy do ostudzenia.
- W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, 3 żółtka, rozpuszczoną margarynę oraz jogurt naturalny. Wstępnie mieszamy łyżką, po czym zagniatamy dłońmi ciasto.
- Ciasto kruche dzielimy na 2 części. Mniejszy kawałek (około 1/3 ciasta) pakujemy do woreczka lub folii aluminiowej i wkładamy do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkowujemy i dajemy jako spód do ciasta na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 26 cm). Dla lepszego efektu ciasto należy podziurkować widelcem. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni aby nam się rozgrzał.
- Wszystkie jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Gdy mamy bardzo soczyste jabłka warto wycisnąć z nich sok. Ja robię to przy użyciu sitka. Jabłka rozkładamy cieście, a następnie posypujemy cynamonem.
- Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta i rwiemy go na małe kawałeczki – tak przygotowaną kruszonką pokrywamy jabłka.
- Ciasto wkładamy do piekarnika na około 45-50 min, pieczemy w temperaturze 180 stopni na grzanie góra dół. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, można je posypać cukrem pudrem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Choux au craquelin – ptysie z kruszonką i mangoAmerykańska szarlotka z maślaną kruszonką
Szarlotka sypana – najprostszy jabłecznik świata
Smaczne ulubione owoce pod kruszonką
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami