Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką
Szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką

Szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką

Najbardziej popularnym ciastem zaraz po serniku jest szarlotka. Jest to mój smak dzieciństwa. Pamiętam jak babcia robiła szarlotkę, na którą wszyscy czekaliśmy z utęsknieniem i cieknącą ślinką. Dlatego właśnie w moim w domu tak często pieczemy kruche z jabłkami lub innymi owocami. Z miłości do jabłek i kruchego ciasta.

Ciasto z jabłkami i kruszonką

5 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

10

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

260

kcal

Szarlotka na kruchym spodzie z dużą ilością kruszonki. Rozpływająca się w ustach szarlotka pachnąca cynamonem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 kostka margaryny Kasi

  • 1 całe jajko

  • 3 żółtka

  • 200 g białego cukru

  • 8 g proszku do pieczenia

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 7 jabłek

  • mielony cynamon

  • cukier puder do oprószenia szarlotki


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności rozpuszczamy margarynę na patelni. Najlepiej ustawić mały ogień. Po zakończeniu tego procesu odkładamy do ostudzenia.
  • W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, 3 żółtka, rozpuszczoną margarynę oraz jogurt naturalny. Wstępnie mieszamy łyżką, po czym zagniatamy dłońmi ciasto.
  • Ciasto kruche dzielimy na 2 części. Mniejszy kawałek (około 1/3 ciasta) pakujemy do woreczka lub folii aluminiowej i wkładamy do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkowujemy i dajemy jako spód do ciasta na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 26 cm). Dla lepszego efektu ciasto należy podziurkować widelcem. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni aby nam się rozgrzał.
  • Wszystkie jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Gdy mamy bardzo soczyste jabłka warto wycisnąć z nich sok. Ja robię to przy użyciu sitka. Jabłka rozkładamy cieście, a następnie posypujemy cynamonem.
  • Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta i rwiemy go na małe kawałeczki – tak przygotowaną kruszonką pokrywamy jabłka.
  • Ciasto wkładamy do piekarnika na około 45-50 min, pieczemy w temperaturze 180 stopni na grzanie góra dół. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, można je posypać cukrem pudrem.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*