Przepis | Strona główna | Dania główne | Włoskie calzone z mięsem i warzywami
Włoskie calzone z mięsem i warzywami

Włoskie calzone z mięsem i warzywami

Kuchnia słonecznej Italii odkrywa przed nami nie tylko te najbardziej znane i spopularyzowane dania lecz także potrawy mniej popularne. Stanowi tym samym źródło inspiracji i wprost nieskończonej ilości pomysłów. Jednym z nieco mniej rozpoznawalnych dań jest calzone czyli ciasto wyglądem przypominające pieróg z nadzieniem w środku. Podobnie jak na pizzy możemy wykorzystać tutaj ulubione składniki dzięki czemu za każdym razem możemy cieszyć się innym smakiem potrawy. Zobacz też przepis na calzone ze szpinakiem.

Włoskie calzone z mięsem i warzywami

Włoskie calzone z mięsem i warzywami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CalzoneKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

30

min.
Kalorie

280

kcal

Calzone to nie tylko pyszne danie na obiad ale także świetna przekąska. Można ją zrobić w mniejszej wersji także jako przekąskę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto
  • 2 szklanki 2 mąki pszennej

  • 30 g 30 drożdży

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 180 ml 180 wody

  • 2 łyżki 2 oliwy z oliwek

  • 1 1 żółtko

  • Na sos
  • 1 1 pomidory w puszce

  • 2 łyżki 2 oliwy

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżeczka 1 oregano

  • 1 łyżeczka 1 bazylii

  • Na farsz
  • 200 g 200 mięsa mielonego

  • 100 g 100 żółtego sera

  • 100 g 100 kukurydzy

  • 1 1 czerwona papryka

  • 1 1 cebula


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj ciasto: drożdże rozkrusz, wymieszaj z cukrem, dodaj także łyżkę mąki i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po godzinie przesiej mąkę, dodaj do niej rozczyn, oliwę i żółtko. Z podanych składników zagnieć ciasto i odstaw je do wyrośnięcia.
  • Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzaną oliwą patelnię. Wyłóż także pomidory z puszki, dopraw solą i gotuj aż do momentu, w którym pomidory się rozpadną, wówczas dopraw oregano i bazylią, całość dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj farsz: cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w małe kawałki, kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę i mielone mięso wrzuć na rozgrzaną olejem patelnię, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż przez pięć minut a następnie dodaj paprykę. Wymieszaj i dodaj kukurydzę. Smaż jeszcze przez chwilę aż do zrumienienia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką blat, rozwałkuj i wytnij duże kółka. Każde z nich posmaruj sosem i nałóż odpowiednią ilość farszu. Posyp startym żółtym serem. Brzegi każdego placka posmaruj roztrzepanym jajkiem, sklej ze sobą i uformuj na kształt pieroga.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około pół godziny. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*