Strona główna » Szpinakowe tagliatelle z boczkiem i śmietanką
Szpinakowe tagliatelle z boczkiem i śmietanką

Szpinakowe tagliatelle z boczkiem i śmietanką

Zielony makaron szpinakowy tagliatelle z sosem przypominającym śmietanową carbonarę. Gotowany boczek, czerwona cebula i natka pietruszki w kremowym sosie śmietanowym. Pomysł na ekspresowy obiad w ciągu pracowitego tygodnia.

Makaron szpinakowy z boczkiem i sosem śmietanowym

5 od 6 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

230

kcal

Makaron szpinakowy z boczkiem, czerwoną cebulą i sosem śmietanowym. Przypomina nieco carbonarę, ale w wersji z kremową śmietanką.

Składniki:

  • 150 g makaronu szpinakowego tagliatelle

  • 200 g boczku gotowanego

  • 1 czerwona cebula

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Makaron szpinakowy gotujemy w osolonej wodzie, według zaleceń producenta. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, by zahartować go.
  • Cebulkę kroimy w pióra a boczek w kostkę. Podsmażamy na patelni aż całość delikatnie się zeszkli. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Wlewamy śmietankę 30 % i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na głębokie talerze nakładamy makaron a na wierzch nasz sos śmietanowy z boczkiem i natką pietruszki.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*