Zielony makaron szpinakowy tagliatelle z sosem przypominającym śmietanową carbonarę. Gotowany boczek, czerwona cebula i natka pietruszki w kremowym sosie śmietanowym. Pomysł na ekspresowy obiad w ciągu pracowitego tygodnia.
Makaron szpinakowy z boczkiem i sosem śmietanowym
Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
10
min.Kalorie
230
kcalMakaron szpinakowy z boczkiem, czerwoną cebulą i sosem śmietanowym. Przypomina nieco carbonarę, ale w wersji z kremową śmietanką.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
150 g 150 makaronu szpinakowego tagliatelle
200 g 200 boczku gotowanego
1 1 czerwona cebula
1/2 1/2 pęczka natki pietruszki
200 ml 200 śmietanki 30 %
sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron szpinakowy gotujemy w osolonej wodzie, według zaleceń producenta. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, by zahartować go.
- Cebulkę kroimy w pióra a boczek w kostkę. Podsmażamy na patelni aż całość delikatnie się zeszkli. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Wlewamy śmietankę 30 % i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na głębokie talerze nakładamy makaron a na wierzch nasz sos śmietanowy z boczkiem i natką pietruszki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku