Szpinakowe tagliatelle z boczkiem i śmietanką

Szpinakowe tagliatelle z boczkiem i śmietanką

Zielony makaron szpinakowy tagliatelle z sosem przypominającym śmietanową carbonarę. Gotowany boczek, czerwona cebula i natka pietruszki w kremowym sosie śmietanowym. Pomysł na ekspresowy obiad w ciągu pracowitego tygodnia.

Makaron szpinakowy z boczkiem i sosem śmietanowym

Makaron szpinakowy z boczkiem i sosem śmietanowym

5.0 z 14 głosów
Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

230

kcal

Makaron szpinakowy z boczkiem, czerwoną cebulą i sosem śmietanowym. Przypomina nieco carbonarę, ale w wersji z kremową śmietanką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 150 g makaronu szpinakowego tagliatelle

  • 200 g boczku gotowanego

  • 1 czerwona cebula

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • sól i świeżo mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Makaron szpinakowy gotujemy w osolonej wodzie, według zaleceń producenta. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, by zahartować go.
  • Cebulkę kroimy w pióra a boczek w kostkę. Podsmażamy na patelni aż całość delikatnie się zeszkli. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Wlewamy śmietankę 30 % i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na głębokie talerze nakładamy makaron a na wierzch nasz sos śmietanowy z boczkiem i natką pietruszki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*