Przepis | Strona główna | Blog | Szybkowar. Gdy jeść się chce, a gotować niekoniecznie
Szybkowar - gdy jeść się chce, a gotować niekoniecznie

Szybkowar. Gdy jeść się chce, a gotować niekoniecznie

Jedzenie jest jedną z pierwszych potrzeb człowieka. Musimy jeść, aby utrzymywać swój organizm w zdrowiu. Zapewnić mu właściwą ciepłotę ciała, umożliwić pracę sercu, naczyniom krwionośnym i płucom. Ponadto na ogół wszyscy lubimy lub nawet kochamy jeść. Lecz nie wszyscy lubimy gotować, albo nie mamy czasu na długie ślęczenie w kuchni. I tu na przeciw wychodzą nam różne wynalazki. Niby proste, ale bardzo potrzebne i skuteczne. Do takich wynalazków w dziedzinie gastronomii można zaliczyć szybkowar.

Trochę historii i zachwalania tego naczynia

Szybkowar został wynaleziony przez francuskiego wynalazcę w drugiej połowie siedemnastego wielu. Dzięki cennym właściwościom bardzo szybko zdobył popularność, bo jest szczelny, bezpieczny i trwały. Może służyć przez wiele lat. Ponadto posiada dwie cenne właściwości. Pierwszą z nich jest to, że znacznie przyspiesza proces gotowania. A drugą, że zachowuje cenne wartości odżywcze wszystkich składników, gdyż nie ulatniają się one z parą.

Przez wieki samowar był doskonalony i dziś mamy bardzo pomocne naczynie kuchenne, które oszczędza nasz czas i energię. Szybkowar, to bardzo praktyczne naczynie kuchenne. Można powiedzieć, że to idealny garnek dla każdego. Wspaniały dla osób zapracowanych niemających czasu na długie gotowanie. A także dla ludzi, którzy nie przepadają za gotowaniem i długie stanie przy kuchni ich męczy i jeszcze bardziej zniechęca do gotowania w domu. Jak również dla osób starszych, niepełnosprawnych lub chorych niemogących długo stać przy kuchni i godzinami gotować na przykład mięso.

Czym jest szybkowar

Szybkowar jest to szczelny garnek, w którym dzięki szczelności i wysokiemu ciśnieniu bardzo szybko zachodzi proces gotowania. I tak na przykład od zagotowania ziemniaki gotują się tylko 8 minut, a mięso 30 minut od zagotowania. Wszelkiego rodzaju warzywa i zupy również gotują się bardzo krótko. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby produkty podczas gotowania były zanurzone w wodzie.

Jedyną wadą szybkowarów jest to, że nie można sprawdzić smaku i doprawić w trakcie gotowania np. zup, gulaszu, bigosu, itd. Należy to zrobić przed gotowaniem lub po ugotowaniu.

Szybkowar jest garnkiem wykonanym ze stali nierdzewnej lub z aluminium. Dzięki pokrywie, która wyposażona jest w specjalną uszczelkę i umocowana za pomocą zazębień naczynie jest szczelne. Dodatkowo w celu większego jeszcze uszczelnienia ciśnienie pary dociska pokrywę do kołnierza naczynia. Jednak, aby nie doszło podczas gotowania do rozerwania naczynia z powodu wysokiego ciśnienia szybkowar wyposażony jest w zawór, czyli regulator znajdujący się w pokrywie, który utrzymuje stałe ciśnienie we wnętrzu garnka poprzez wypuszczanie na zewnątrz nadmiaru pary.

W szybkowarze można ugotować wiele pysznych dań jak na przykład nasz perfekcyjny bigos: Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*