Tajniki wypalania kawy

Tajniki wypalania kawy

W życiu codziennym kawa jest powszechnie stosowanym rodzajem budzika, pozwalającego na otrząśnięcie się z rana z resztek snu. Dla ludzi traktujących kawę tylko w ten sposób nie zawsze ważne są procesy, które poprzedzają pojawienie się w ich porannym menu małej czarnej. Są jednak wśród nas miłośnicy kawy, dla których takie aspekty są niezmiernie istotne i mają nierzadko decydujący wpływ na to, jaką kawę dany kawosz preferuje.

Co buduje smak i aromat kawy?

Stopnień wypalania ziaren kawy jest jednym z ważnych zagadnień baristycznych. Oczywiście istotne są również:

  • rodzaj kawy,
  • stopień zmielenia ziaren,
  • sposób parzenia,

ale wszystko zaczyna się tak naprawdę od wypalenia kawy. To właśnie ono w bardzo dużej mierze nadaje kawie odpowiedniej barwy oraz smaku. Jeśli więc na co dzień rozsmakowujesz się w swojej ukochanej arabice, to dowiedz się o niej więcej. To nie to samo, co rozpuszczalna kawka o poranku. To znacznie więcej! 

Palenie kawy to zresztą nie tylko smak i zapach, czym delektujemy się, popijając kawę, ale również zawartość kofeiny. W tym wypadku im kawa wypalana jest krócej, tym smak ma bardziej kwaskowy i więcej zawiera kofeiny. Przy dłuższym wypalaniu uzyskiwany jest natomiast głębszy, czekoladowo-orzechowy aromat i smak, a kawa pod tym względem zyskuje na goryczkowej mocy. W procesie obróbki kawy to wypalenie decyduje o tych walorach najbardziej, ale trzeba również wiedzieć, że sposób jej wypalania zależny jest również od jej gatunku.

Jak wypalana jest kawa?

Sam proces palenia kawy jest przeprowadzany i nadzorowany przez doświadczone osoby, które doskonale wiedzą, z jakim gatunkiem kawy mają do czynienia i jakie walory kolorystyczne, smakowe oraz zapachowe pragną uzyskać. Dzięki doświadczeniu tych osób efekty wypalania ziaren w konkretny sposób są powtarzalne, a smakosze kawowych trunków otrzymują znaną dla siebie kawę o ulubionym smaku, kolorycie i aromacie. Ziarna muszą być przetrzymywane w specjalnych piecach przez dokładnie wyliczony czas, a następnie odpowiednio schłodzone na tackach.

Jakie są rodzaje palenia kawy?

Sposobów wypalania ziaren kawowca jest wiele, czasem poszczególni bariści opracowują własne metody, jednak wyróżniamy cztery klasyczne i powszechne sposoby wypalania kawy.

  1. Jasno palona kawa

Kawa jasno palona nabiera koloru podobnego do cynamonu, jest to więc kawa o kolorze nomen omen kawy z mlekiem, czyli lekko brązowa. Ma smak lekki i naturalny, ale jednocześnie zawiera najwięcej kofeiny, kolor więc jest w tym wypadku mylnym wskaźnikiem rzeczywistej mocy. W smaku tego rodzaju kawy wyczuwalne są nuty cytrusów.

  1. Średnio palona kawa

Kawa średnio palona uważana jest za kawę najbardziej zbilansowaną pod względem zawartości kofeiny i smaku. Nie jest przy tym ani gorzka, ani kwaśna, gdyż przy dłuższym wypalaniu traci kwaskowe nuty. Ten rodzaj kawy doskonale sprawdzi się do ekspresu.

  1. Średnio ciemno palona kawa

Kawa średnio ciemno palona ma już ziarna stosunkowo ciemne, a ponadto mocniejsze wypalenie wytrąca z niej naturalne oleje, przez co ziarna uzyskują delikatny połysk. Smak staje się mocniejszy, z nutami gorzkiej czekolady i lekko pikantny. Zawartość kofeiny jest jednak już znacznie obniżona.

  1. Ciemno palona kawa

Kawa ciemno palona ma już wyraźny połysk i ciemnobrązowy kolor. Ma najintensywniejszy aromat, a jednocześnie najmniejszą zawartość kofeiny. Gorzka czekolada jest w smaku dominująca, ale jednocześnie jest to ten rodzaj kawy, który przez producentów jest najczęściej „uszlachetniany”. Chodzi bowiem o to, że mocne wypalenie prowadzi do zatracenia cech charakterystycznych dla danych ziaren w odniesieniu do ich pochodzenia, czy sposobu uprawy. W tym rodzaju kawy można spotkać napoje m.in. o smaku waniliowym.

Czy stopień palenia kawy ma wpływ na sposób jej parzenia?

Odpowiedź na takie pytanie brzmi: owszem, od sposobu palenia może być uzależniony sposób parzenia, ale… Kawy średnio palone mogą być przygotowywane w sposób dowolny, włącznie z najbardziej prymitywnym sposobem, czyli poprzez zalanie kawy wrzątkiem. Dla kaw ciemno palonych najlepszy będzie ekspres ciśnieniowy, a dobrze się sprawdzi również kawiarka, ale najbardziej wymagająca jest kawa jasno palona. Żeby móc uzyskać prawdziwie kwaskowy smak i wydobyć z kawy pełną zawartość kofeiny potrzebny będzie chemex lub drip.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*