Strona główna » Tofu. Na czym polega jego niesamowity fenomen?
Tofu. Na czym polega jego niesamowity fenomen?

Tofu. Na czym polega jego niesamowity fenomen?

Coraz większe zainteresowanie dietą wegańską sprawia, że rośnie popularność tych produktów spożywczych, które mogą się stać wartościową i zdrową alternatywą dla mięsa. Co warto wiedzieć na temat tofu? Jakie korzyści może przynieść każdemu z nas włączenie tego produktu do swej diety?

Czym jest tofu?

Tofu to nic innego, jak twaróg z mleka sojowego. W polskich sklepach pojawia się on coraz częściej, zwiększa się też ilość rodzajów tego serka. Obok tofu naturalnego, wykorzystywanego najczęściej jako dodatku do sałatek, pojawia się tofu marynowane oraz wędzone, idealnie sprawdzające się jako składnik wegańskich zup oraz zapiekanek. Czy dieta wegańska może się stać dzięki tofu dietą zdrową i wartościową?

Co warto wiedzieć na temat wartości odżywczej tego produktu?

Choć wiele osób obawia się, że rezygnacja z jedzenia mięsa negatywnie wpłynie na ich zdrowie, tofu okazuje się bezpieczną alternatywą dla potraw mięsnych. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż serek sojowy ma ogromną wartość odżywczą.

Jest on przede wszystkim bardzo dobrym źródłem wartościowego białka, bez którego nasz organizm nie jest w stanie pracować w odpowiedni sposób. Dodatkowo tofu dostarczy nam wielu cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów. W tofu znajdziemy zatem witaminę C oraz witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo oraz potas.

Dieta z tofu – jakie problemy można złagodzić w ten sposób?

Zdrowa dieta wegańska każdemu z nas może przynieść wiele korzyści. Regularne sięganie po tofu może świetnie sprawdzić się w profilaktyce raka prostaty, z kolei w przypadku kobiet – pomóc w walce z uciążliwymi objawami menopauzy. Serek sojowy chroni nas jednocześnie przed problemami związanymi ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu oraz przed osteoporozą.

Białko sojowe może mieć też doskonały wpływ na walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej, dzięki czemu tomu staje się cennym składnikiem diety dla tych osób, którym dokucza choroba stłuszczeniowa wątroby. Powodów, dla których warto włączyć do swej diety tofu, jest zatem wiele – podobnie jak ciekawych przepisów, pozwalających nam w ciekawy sposób włączyć ten serek do swego menu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*