Przepis | Strona główna | Blog | Tradycyjna wigilia na kresach Polski
Tradycyjna wigilia na kresach Polski

Tradycyjna wigilia na kresach Polski

Choć Święta Bożego Narodzenia są każdego roku, to jednak nie zależnie od tego każdego roku wywołują w nas dreszczyk bardzo miłych emocji, a zwłaszcza wtedy, gdy myślimy o wigilii. Przygotowywaniem menu wigilijnego zajmują się zwłaszcza kobiety, lecz to nie znaczy, że mężczyźni nie pomagają a bywa, że i sami przygotowują niektóre dania na wigilijny i świąteczny stół.

Tradycyjna wigilia na kresach Polski

Wigilia na stole

Wieczerza wigilijna rządzi się swoimi prawami. Bezwarunkowo musi być wtedy stół przykryty odświętnym obrusem, a najlepiej, gdy jest on śnieżnobiały. Uroczysta zastawa stołowa wyciągana niejednokrotnie raz do roku również dodaje powagi i niepowtarzalnego uroku tej wyjątkowej kolacji. Na stole palą się świeczki, przyciąga wzrok stroik świąteczny, a opłatek leżący na talerzyku zajmujący centralne miejsce na stole.
Stół wigilijny przyciąga wzrok, gdyż gromadzi się na nim dwanaście pysznych i niecodziennych dań, bo niektóre z nich spożywane są często tylko raz do roku i właśnie podczas wieczerzy wigilijnej, jak na przykład smażony karp lub przygotowywana na Podlasiu kutia.

O smażonym karpiu nie musowo się rozwodzić, gdyż jest przygotowywany w wielu polskich domach, lecz kutia rzadko gości na stołach w innych niż Podlasie regionach Polski i dlatego nie jest masowo znana. Kutia jest tradycyjną potrawą na stół wigilijny zwłaszcza w kuchni rosyjskiej, litewskiej, ukraińskiej i białoruskiej, jak i polskiej kuchni na kresach Polski, czyli na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Przyrządzana jest z ziaren pszenicy, miodu, maku i różnych bakalii.

Na wigilijnym podlaskim stole muszą bezwarunkowo znaleźć się drożdżowe i słodkie racuchy smażone przeważnie na lnianym oleju. Do innych tradycyjnych podlaskich dań wigilijnych należą pierogi z kapustą i grzybami, które stanowią jedno z dań we wszystkich polskich domach, w których przygotowuje się wigilię. Specjalne miejsce na Podlasiu zajmuje wigilijny kulebiak, który również pochodzi z kuchni kresowej. Kulebiak jest to pieczony, duży pieróg, który na wigilię nadziewany jest kapustą z grzybami, lecz na inne dni w roku może być nadziewany różnym farszem. Na podlaskim wigilijnym stole pojawia się również kasza gryczana z grzybowym sosem, barszcz z grzybami, kluski z makiem.

I jak wszędzie istnieje tradycja 12 postnych dań, których bezwarunkowo na kolacji wigilijnej należy przynajmniej spróbować. I jeszcze jedno jest wspólne da całej Polski, a mianowicie to, że menu wigilijne we wszystkich regionach naszego kraju niezależnie od tego, czy jest to kuchnia podlaska, czy jakakolwiek inna musi być tradycyjne, smaczne i proste.

Co znaczy “Wigilia”?

Samo słowo “Wigilia” pochodzi z języka łacińskiego i oznacza po prostu czuwanie, oczekiwanie na narodzenie Syna Bożego Jezusa Chrystusa. Wigilia poprzedza Święta Bożego Narodzenie.
W Polsce Święta Bożego Narodzenia zaczęto uroczyście obchodzić od samego początku, czyli od przyjęcia Chrześcijaństwa w dziesiątym wieku. Lecz samą Wigilię wprowadzono do stałej tradycji dopiero w osiemnastym wieku, kiedy to zaczęto przygotowywać uroczystą kolację wraz z postnymi daniami znajdującymi swoje miejsce na udekorowanym stole.

Podlasie

Nie trzeba zapominać też, że Podlasie jest osobliwym miejscem w Polsce, gdyż jest to region dwóch wyznać, jakimi są Katolicyzm i Prawosławie. Ludzie wyznający jedno i drugie wyznanie mieszkają blisko siebie, to tradycje świąteczne w sposób naturalny przenikają się nawzajem. Lecz pomiędzy tymi dwoma wyznaniami istnieją również różnice. A głównie ta, że Święta Bożego Narodzenia w Katolicyzmie obchodzone są od 24 grudnia według kalendarza gregoriańskiego, a w Prawosławiu według kalendarza juliańskiego i rozpoczynają się 6 stycznia, czyli wtedy, gdy Katolicy obchodzą Święto Trzech Króli

Jeden komentarz

  1. Prawosławie to również chrześcijaństwo.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*