Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza
Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza

Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza

Niebawem karp zagości na wielu polskich talerzach podczas wieczerzy wigilijnej. Warto wypróbować wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza i podać go trochę w inny sposób niż zwykle. Dzięki podlaniu ryby piwem nabiera ona obłędnego aromatu i z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi tej potrawy. Robert Makłowicz znany jest z oryginalnych, a niekiedy nawet nieoczywistych receptur i wypowiedzi. Mimo to jego dania zawsze wychodzą smaczne. W związku z tym zdecydowanie polecamy ten nietuzinkowy przepis na klasyczną świąteczną rybę, jaką jest karp. Ten przepis został uwzględniony w blogu Wydawnictwa Twinkl pod tytułem “Przepisy świąteczne na Boże Narodzenie“.

Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: WigiliaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

245

kcal

Niebawem karp zagości na talerzach podczas wieczerzy wigilijnej. Warto wypróbować przepis Roberta Makłowicza i podać go w inny sposób.

Składniki:

  • 1 karp

  • 1 łyżka miodu

  • 500 ml jasnego piwa

  • 2 duże marchewki

  • 2 spore cebule

  • 1 łyżka masła

  • 2 korzenie pietruszki

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku


Sposób przygotowania:

  • Rybę oczyść, umyj i pokrój w dzwonki. Posól ją i przełóż do garnka wysmarowanego masłem.
  • Następnie obierz warzywa, posiekaj je w kostkę, a na końcu przełóż do karpia. Dodaj miód i piwo. Dopraw zawartość naczynia solą oraz pieprzem.
  • Wszystko zagotuj i podgrzewaj przez 5 minut na większej mocy palnika. Później zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie. Po 15 minutach karp powinien być już gotowy.
  • Robert Makłowicz podaje świąteczną rybę z sosem, który powstał w czasie gotowania, dodatkowo posypuje danie natką pietruszki.

Uwagi:

  • Jeżeli chcesz, aby potrawa była lżej strawna, posmaruj naczynie olejem rzepakowym lub oliwą. Smak dania się nie zmieni, a wymienione tłuszcze doskonale znoszą wysokie temperatury. Rybę zawsze możesz również przygotować tradycyjnie, najpierw ją opanieruj, a potem usmaż na patelni.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*