Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza

Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza

Niebawem karp zagości na wielu polskich talerzach podczas wieczerzy wigilijnej. Warto wypróbować wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza i podać go trochę w inny sposób niż zwykle. Dzięki podlaniu ryby piwem nabiera ona obłędnego aromatu i z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi tej potrawy. Robert Makłowicz znany jest z oryginalnych, a niekiedy nawet nieoczywistych receptur i wypowiedzi. Mimo to jego dania zawsze wychodzą smaczne. W związku z tym zdecydowanie polecamy ten nietuzinkowy przepis na klasyczną świąteczną rybę, jaką jest karp. Ten przepis został uwzględniony w blogu Wydawnictwa Twinkl pod tytułem “Przepisy świąteczne na Boże Narodzenie“.

Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: WigiliaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

245

kcal

Niebawem karp zagości na talerzach podczas wieczerzy wigilijnej. Warto wypróbować przepis Roberta Makłowicza i podać go w inny sposób.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 karp

  • 1 łyżka 1 miodu

  • 500 ml 500 jasnego piwa

  • 2 2 duże marchewki

  • 2 2 spore cebule

  • 1 łyżka 1 masła

  • 2 korzenie 2 pietruszki

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Sposób przygotowania:

  • Rybę oczyść, umyj i pokrój w dzwonki. Posól ją i przełóż do garnka wysmarowanego masłem.
  • Następnie obierz warzywa, posiekaj je w kostkę, a na końcu przełóż do karpia. Dodaj miód i piwo. Dopraw zawartość naczynia solą oraz pieprzem.
  • Wszystko zagotuj i podgrzewaj przez 5 minut na większej mocy palnika. Później zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie. Po 15 minutach karp powinien być już gotowy.
  • Robert Makłowicz podaje świąteczną rybę z sosem, który powstał w czasie gotowania, dodatkowo posypuje danie natką pietruszki.

Uwagi:

  • Jeżeli chcesz, aby potrawa była lżej strawna, posmaruj naczynie olejem rzepakowym lub oliwą. Smak dania się nie zmieni, a wymienione tłuszcze doskonale znoszą wysokie temperatury. Rybę zawsze możesz również przygotować tradycyjnie, najpierw ją opanieruj, a potem usmaż na patelni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*