Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernik z mlekiem skondensowanym i lemon curd
Sernik z mlekiem skondensowanym i lemon curd

Sernik z mlekiem skondensowanym i lemon curd

Pieczony cytrynowy sernik idealny. Dlaczego idealny? Bo jest z nim niewiele pracy, a efekt budzi zachwyt. Wszystkie składniki masy sernikowej przekładasz do misy miksera i miksujesz na 1 raz, krótko. Później godzina w piekarniku i masz swój sernikowy ideał w każdym calu.

Jeśli chcesz upiec sernik równy jak stół, zastosuj się koniecznie do kilku przydatnych wskazówek. Pod żadnym pozorem nie napowietrzaj masy sernikowej, w innym wypadku sernik podczas pieczenia stanie się nierówny i może popękać. Przed samym pieczeniem gotową masę sernikową przelej do brytfanny i pozostaw na 30 minut aż uwolni zbędne pęcherzyki powietrza. Te 2 proste triki zapewnią sukces Twoim sernikowym wypiekom.

Sernik ze słodzonym mlekiem skondensowanym

Sernik ze słodzonym mlekiem skondensowanym

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

310

kcal

Pieczony sernik cytrynowy ze słodzonym mlekiem skondensowanym i warstwą cytrynowego musu. Sernik idealny, równy jak stół.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SERNIK CYTRYNOWY
  • 1 wiaderko 1 mielonego twarogu sernikowego

  • 1 puszka 1 słodzonego mleka skondensowanego Gosyń

  • 1 1 soczysta cytryna

  • 3 3 jajka

  • 2 łyżki 2 mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka 1 cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

  • LEMON CURD
  • 3 3 cytryny

  • 3 3 jajka

  • 100 g 100 zwykłego cukru

  • 100 g 100 masła

Sposób przygotowania:

  • SERNIK CYTRYNOWY
  • Do misy miksera przełóż twaróg sernikowy z wiaderka, mleczko słodzone skondensowane, wbij 3 jajka, dodaj wanilię i mąkę ziemniaczaną. Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę, później wyciśnij sok – zarówno zest jak i cytrynowy sok dodaj do reszty składników.
  • Wszystko razem zmiksuj krótko jedynie do połączenia składników, bez napowietrzania masy sernikowej. Dzięki temu sernik będzie równy jak stół po upieczeniu i nie popęka.
  • Do blachy o wymiarach 35 x 25 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia wylej masę sernikową i wygładź jej powierzchnię. Tak przygotowany sernik pozostaw na kuchennym blacie na 30 minut, w tym czasie uwolni on jeszcze zbędne bąbelki powietrza.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni koniecznie grzanie góra i dół (bez termoobiegu). Na dnie piekarnika ułóż naczynie żaroodporne z ciepłą wodą.
  • Po leżakowaniu sernik piecz w rozgrzanym piekarniku przez 60 – 70 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • CYTRYNOWY CURD
  • Cytryny sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Skórkę i sok z cytrusów przełóż do rondelka z grubym dnem. Dodaj masło, cukier i jajka.
  • Ustaw garnuszek na palniku i podgrzewaj na małym płomieniu. Cały czas intensywnie mieszaj rózgą kuchenną do momentu zgęstnienia musu i nabrania budyniowej konsystencji.
  • Gotowy curd przetrzyj przez gęste sitko, co nada mu gładkości. Po całkowitym wystudzeniu rozsmaruj curd na ostudzonym serniku. Wstaw do lodówki na 2 – 3 godzin.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*