Tradycyjny przepis na gołąbki

Tradycyjny przepis na gołąbki

Gołąbki to potrawa z farszu, który zawinięty jest w liście białej kapusty głowiastej. Podstawowymi składnikami, które wchodzą w farsz jest mięso mielone wieprzowe i ryż lub kasza oraz dodatki takie jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Przed podaniem gołąbki są duszone lub smażone na tłuszczu i polane sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Są daniem prostym w przygotowaniu lecz czasochłonnym. Mogą być podawane na obiad czy kolację. Najtrudniejszym etapem w wykonaniu tej potrawy jest u gotowanie kapusty w taki sposób, aby podczas zawijania farszu liście były miękkie i się nie rozrywały.

Tradycyjny przepis na gołąbki

5.0 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

275

kcal

Jedna z bardziej tradycyjnych polskich potraw czyli gołąbki. Kochane przez wielu, proste w wykonaniu, idealne ka każdą okazję. Smacznego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej

  • 2 szklanki ryżu

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka

  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

  • sos pomidorowy

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy wyciąć nożem głąb kapusty, wsadzić do garnka, zalać wodą i zagotować. Co jakiś czas oddzielać liście od całości i pozostawić do ostygnięcia.
  • W między czasie można zacząć robić farsz. Ryż gotować w 1 litrze osolonej wody i pod koniec gotowania kiedy ryż wchłonie całą wodę, dodać mięso mielone i całość gotować na małej mocy palnika, do czasu aż mięso się zagotuje. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Następnie odciąć z każdego liścia zgrubienie, nakładać farsz w miejsce wyciętego zgrubienia i założyć boki liścia do środka, a potem zawijać ściśle w rulon.
  • Na koniec gołąbki ułożyć ściśle w garnku lub naczyniu i podlać gorącym bulionem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 1,5 godziny do czasu, aż kapusta będzie miękka.
  • Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i zalać sosem pomidorowym.

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*