Przepis | Strona główna | Dania główne | Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym

Świetny przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym. Jeśli szukasz ciekawej alternatywy na obiad, to przepis idealny dla Ciebie. Łączy w sobie tradycję i lekką innowację, a przy tym zaskakuje wybornym smakiem i prostotą przygotowania.

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

210

kcal

Gołąbki to tradycyjne polskie danie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pyszne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • 200 g boczku wędzonego

  • 2 cebule

  • 500 g kaszy gryczanej prażonej

  • 2 jajka

  • 250 ml kwaśnej śmietany

  • 500 ml passata pomidorowa lub przecier

  • 1 L bulionu

  • 20 ml oleju

  • 2 listki laurowe

  • 2 kuleczki ziela angielskiego

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie kapusty do gołąbków
  • Zagotowujemy wodę w dużym garnku.
  • Ostrym nożem wycinamy głąb z kapusty i zanurzamy ją na kilka minut we wrzątku.
  • Po tym czasie wyciągamy kapustę i zaczynamy oddzielać liście. Z każdego z nich należy wyciąć twardy korzeń na środku.
  • Przygotowanie gołąbków
  • W małym rondelku gotujemy kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu.
  • Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek, podsmażamy do zarumienienia i przekładamy na talerzyk, a na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, którą smażymy do miękkości i również przekładamy do naczynia, by wystygła.
  • Do dużej miski wrzucamy mielone wieprzowe, jajko, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie dodajemy ostudzony boczek i część cebuli (tak, aby zostały około 2 łyżki stołowe). Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Wykładamy liście kapusty i od strony korzenia nakładamy dwie duże łyżki stołowe farszu, zaginamy brzegi do środka i ściśle zwijamy.
  • Przygotowujemy duży rondel, który wykładamy brzydszymi liśćmi kapusty, unikniemy w ten sposób przypalenia gołąbków, które układamy w naczyniu blisko przy sobie. Całość zalewamy bulionem i dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.
  • Na małym ogniu, pod przykryciem dusimy gołąbki przez około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy gołąbki z rondla do naczynia żaroodpornego, a na bazie pozostałego wywaru przygotowujemy sos pomidorowy.
  • Sos pomidorowy do gołąbków
  • Wywar pozostały z gotowania gołąbków przelej do małego garnka i dodaj passatę pomidorową
  • Dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę, następnie dodajemy śmietanę i zagotujemy


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image