Przepis | Strona główna | Dania główne | Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym

Świetny przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym. Jeśli szukasz ciekawej alternatywy na obiad, to przepis idealny dla Ciebie. Łączy w sobie tradycję i lekką innowację, a przy tym zaskakuje wybornym smakiem i prostotą przygotowania.

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

210

kcal

Gołąbki to tradycyjne polskie danie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pyszne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 główka 1 kapusty włoskiej

  • 500 g 500 mielonej wieprzowiny

  • 200 g 200 boczku wędzonego

  • 2 2 cebule

  • 500 g 500 kaszy gryczanej prażonej

  • 2 2 jajka

  • 250 ml 250 kwaśnej śmietany

  • 500 ml 500 passata pomidorowa lub przecier

  • 1 L 1 bulionu

  • 20 ml 20 oleju

  • 2 listki 2 laurowe

  • 2 kuleczki 2 ziela angielskiego

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie kapusty do gołąbków
  • Zagotowujemy wodę w dużym garnku.
  • Ostrym nożem wycinamy głąb z kapusty i zanurzamy ją na kilka minut we wrzątku.
  • Po tym czasie wyciągamy kapustę i zaczynamy oddzielać liście. Z każdego z nich należy wyciąć twardy korzeń na środku.
  • Przygotowanie gołąbków
  • W małym rondelku gotujemy kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu.
  • Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek, podsmażamy do zarumienienia i przekładamy na talerzyk, a na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, którą smażymy do miękkości i również przekładamy do naczynia, by wystygła.
  • Do dużej miski wrzucamy mielone wieprzowe, jajko, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie dodajemy ostudzony boczek i część cebuli (tak, aby zostały około 2 łyżki stołowe). Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Wykładamy liście kapusty i od strony korzenia nakładamy dwie duże łyżki stołowe farszu, zaginamy brzegi do środka i ściśle zwijamy.
  • Przygotowujemy duży rondel, który wykładamy brzydszymi liśćmi kapusty, unikniemy w ten sposób przypalenia gołąbków, które układamy w naczyniu blisko przy sobie. Całość zalewamy bulionem i dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.
  • Na małym ogniu, pod przykryciem dusimy gołąbki przez około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy gołąbki z rondla do naczynia żaroodpornego, a na bazie pozostałego wywaru przygotowujemy sos pomidorowy.
  • Sos pomidorowy do gołąbków
  • Wywar pozostały z gotowania gołąbków przelej do małego garnka i dodaj passatę pomidorową
  • Dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę, następnie dodajemy śmietanę i zagotujemy

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*