Świetny przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym. Jeśli szukasz ciekawej alternatywy na obiad, to przepis idealny dla Ciebie. Łączy w sobie tradycję i lekką innowację, a przy tym zaskakuje wybornym smakiem i prostotą przygotowania.
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
6
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
2
godz.Kalorie
210
kcalGołąbki to tradycyjne polskie danie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pyszne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym.
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
500 g mielonej wieprzowiny
200 g boczku wędzonego
2 cebule
500 g kaszy gryczanej prażonej
2 jajka
250 ml kwaśnej śmietany
500 ml passata pomidorowa lub przecier
1 L bulionu
20 ml oleju
2 listki laurowe
2 kuleczki ziela angielskiego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie kapusty do gołąbków
- Zagotowujemy wodę w dużym garnku.
- Ostrym nożem wycinamy głąb z kapusty i zanurzamy ją na kilka minut we wrzątku.
- Po tym czasie wyciągamy kapustę i zaczynamy oddzielać liście. Z każdego z nich należy wyciąć twardy korzeń na środku.
- Przygotowanie gołąbków
- W małym rondelku gotujemy kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu.
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek, podsmażamy do zarumienienia i przekładamy na talerzyk, a na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, którą smażymy do miękkości i również przekładamy do naczynia, by wystygła.
- Do dużej miski wrzucamy mielone wieprzowe, jajko, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie dodajemy ostudzony boczek i część cebuli (tak, aby zostały około 2 łyżki stołowe). Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Wykładamy liście kapusty i od strony korzenia nakładamy dwie duże łyżki stołowe farszu, zaginamy brzegi do środka i ściśle zwijamy.
- Przygotowujemy duży rondel, który wykładamy brzydszymi liśćmi kapusty, unikniemy w ten sposób przypalenia gołąbków, które układamy w naczyniu blisko przy sobie. Całość zalewamy bulionem i dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.
- Na małym ogniu, pod przykryciem dusimy gołąbki przez około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy gołąbki z rondla do naczynia żaroodpornego, a na bazie pozostałego wywaru przygotowujemy sos pomidorowy.
- Sos pomidorowy do gołąbków
- Wywar pozostały z gotowania gołąbków przelej do małego garnka i dodaj passatę pomidorową
- Dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę, następnie dodajemy śmietanę i zagotujemy
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiejTradycyjne gołąbki z ryżem
Pieczone gołąbki z mięsem mielonym i ryżem
Tabbouleh sałatka libańska z kaszą bulgur
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią
Pulpeciki w sosie musztardowym z gorczycą