Strona główna » Witamina K. Co warto wiedzieć na temat witaminy K?
Witamina K. Co warto wiedzieć na jej temat?

Witamina K. Co warto wiedzieć na temat witaminy K?

Witamina K odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną rolę. To właśnie ta substancja ma ogromny wpływ na proces krzepnięcia krwi, to ona w największym stopniu wpływa na proces mineralizacji tkanek. Zdrowa dieta nie może się zatem obejść bez tych produktów, w których witamina K pojawia się w większych ilościach. Co warto wiedzieć na temat tej substancji? Gdzie jej szukać?

Witamina K – jak wpływa na nasze zdrowie?

Witamina K spełnia wiele ważnych zadań, a jej odpowiednia ilość w diecie sprawia, że nasz organizm może sprawnie funkcjonować. Substancja ta ma bardzo duży wpływ na stan naszych naczyń krwionośnych, zapewnia też prawidłową krzepliwość krwi. Dzięki witaminie K nasz organizm może się też skuteczniej chronić przed szkodliwą działalnością grzybów oraz bakterii, zyskuje też cenne wsparcie w walce ze stanami zapalnymi.

Czym grozi brak odpowiedniej ilości witaminy K w diecie?

Niedobory witaminy K mogą mieć szereg poważnych konsekwencji dla każdego z nas. Największym problemem w takiej sytuacji okazuje się wapń, który nie odkłada się w kościach, lecz trafia do tętnic. Efekt? Z jednej strony zwiększa się ryzyko osłabienia kości i rozwoju osteoporozy, z drugiej – wielkim problemem są zapchane tętnice, co skutkuje problemami z miażdżycą.

Warto jednak pamiętać, że zbyt wielka ilość witaminy K w codziennej diecie również nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Skoki ciśnienia, problemy z bólem serca oraz nadmierna potliwość – oto objawy świadczące o tym, iż nasz organizm otrzymuje zbyt wielkie dawki tej substancji.

W jakich produktach spożywczych można znaleźć witaminę K?

By uchronić się przed niedoborem witaminy K, warto w porę włączyć do swej diety zielone warzywa liściaste. Brokuły, jarmuż, szpinak oraz natka pietruszki – oto cenne źródła witaminy K, które na naszych talerzach powinny się pojawiać regularnie.

Witaminę K można też znaleźć w awokado oraz w pomidorach, nie brak jej też w brzoskwiniach oraz w truskawkach. Witaminę K można też znaleźć w oleju kokosowym oraz w jajach czy żółtych serach. Im wcześniej zaczniemy sięgać po takie produkty, tym lepiej dla nas i naszego zdrowia.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*