Przepis | Strona główna | Pizza | Pizza Vegetariana. Pizza wegetariańska
Pizza Vegetariana. Pizza wegetariańska

Pizza Vegetariana. Pizza wegetariańska

Pizza Vegetariana to bardzo smaczna odmiana pizzy bez dodatku mięsa. W jej skład wchodzą pomidory, mozzarella oraz porcja warzyw. Mogą to być na przykład: papryka, bakłażany i cukinia lub inna dowolna mieszanka pieczonych lub świeżych warzyw. Pizza ta doskonale sprawdzi się również dla osób, które są na diecie, ponieważ zawiera ona mniej kalorii niż pizza w wersji mięsnej.

Pizza Vegetariana

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

260

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na wegetariańską pizzę vegetariana do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g mąki pszennej

  • 7 g drożdży instant

  • 150 ml letniej wody

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml passaty pomidorowej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 szczypta soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy vegetariana
  • 300 g cukinii

  • 1 pomidor (lub 100g pomidorków koktajlowych)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 50 g czarnych oliwek

  • 1 ostra zielona papryczka

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 75 g startego sera mozzarella


Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy vegetariana
  • Przygotuj dodatki. Posiekaj cebulę w kostkę i czosnek w bardzo drobną kostkę. Pomidory oraz cukinię pokrój w plastry. Oliwki przekrój wzdłuż na pół. Ostrą papryką pokrój w plastry.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Zeszklij cebulę i czosnek.
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Równomiernie rozłóż na sosie pokrojoną cebulę i czosnek, a na nie cukinię. Oprósz połową przygotowanych ziół.
  • Posyp to równomiernie startym serem. Rozłóż pomidory, oliwki i ostrą papryczkę.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do temperatury 200C. Włóż przygotowany placek pizzy i piecz w piekarniku przez 15 minut sprawdzając czy nie przypieka się zbyt mocno.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Pizza Vegetariana w niczym nie ustępuje sztandarowym wersjom popularnej potrawy, których głównym składnikiem jest mięso- pizzy kebab, gyros, chłopskiej czy góralskiej. Doskonale przygotowane ciasto, aromatyczny sos, bogactwo warzywnych dodatków i delikatnie zapieczony ser- to przepis na kulinarny sukces. Pizza w wersji wegetariańskiej może być nie tylko smaczna, ale również zdrowsza od swojej mięsnej siostry. Tak jak w przypadku innych pizz, tak i w vegetarianie najważniejsze jest ciasto. Przygotowywane jest na bazie mąki pszennej, drożdży, oliwy, soli i wody. Nie powinniśmy go pośpieszać, ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Żeby obficie wyrosło, warto przykryć je kocem lub ręcznikiem i dać mu odpowiednio dużo czasu. Do pizzy vegetariana możemy przygotować klasyczny sos pomidorowy a także biały sos śmietanowy. Do tej pizzy można dodać co tylko chcemy. Możliwości jest naprawdę sporo, a ważne jest jedynie to, by nie przedobrzyć z ilością dodatków. Warzywne dodatki na pizzy vegetariana polubią się z serami. Możemy posypać je startą mozzarellą albo parmezanem. Pizzę można też wzbogacić kawałkami goudy, sera koziego albo fety.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image