Pizza Vegetariana to bardzo smaczna odmiana pizzy bez dodatku mięsa. W jej skład wchodzą pomidory, mozzarella oraz porcja warzyw. Mogą to być na przykład: papryka, bakłażany i cukinia lub inna dowolna mieszanka pieczonych lub świeżych warzyw. Pizza ta doskonale sprawdzi się również dla osób, które są na diecie, ponieważ zawiera ona mniej kalorii niż pizza w wersji mięsnej.
Pizza Vegetariana w niczym nie ustępuje sztandarowym wersjom popularnej potrawy, których głównym składnikiem jest mięso- pizzy kebab, gyros, chłopskiej czy góralskiej. Doskonale przygotowane ciasto, aromatyczny sos, bogactwo warzywnych dodatków i delikatnie zapieczony ser- to przepis na kulinarny sukces. Pizza w wersji wegetariańskiej może być nie tylko smaczna, ale również zdrowsza od swojej mięsnej siostry. Tak jak w przypadku innych pizz, tak i w vegetarianie najważniejsze jest ciasto. Przygotowywane jest na bazie mąki pszennej, drożdży, oliwy, soli i wody. Nie powinniśmy go pośpieszać, ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Żeby obficie wyrosło, warto przykryć je kocem lub ręcznikiem i dać mu odpowiednio dużo czasu. Do pizzy vegetariana możemy przygotować klasyczny sos pomidorowy a także biały sos śmietanowy. Do tej pizzy można dodać co tylko chcemy. Możliwości jest naprawdę sporo, a ważne jest jedynie to, by nie przedobrzyć z ilością dodatków. Warzywne dodatki na pizzy vegetariana polubią się z serami. Możemy posypać je startą mozzarellą albo parmezanem. Pizzę można też wzbogacić kawałkami goudy, sera koziego albo fety.