Przepis | Strona główna | Blog | Wylewasz wodę po ugotowaniu makaronu?
Zapewne większość z nas wylewa wodę po ugotowaniu makaronu do zlewu uznając, iż do niczego już nam się nie przyda. To błąd. Przeczytaj i przekonaj się sam, w jaki sposób można wykorzystać wodę po makaronie.

Wylewasz wodę po ugotowaniu makaronu?

Zapewne większość z nas wylewa wodę po ugotowaniu makaronu do zlewu uznając, iż do niczego już nam się nie przyda. To błąd. Przeczytaj i przekonaj się sam, w jaki sposób można wykorzystać wodę po makaronie.

Oszczędzanie

Czy wiesz, że wylewanie wody po makaronie to zwyczajne marnotrawstwo? Dbajmy o środowisko i nie przyczyniajmy się do ton marnowanej żywności. Na dzisiejszy obiad przyrządziłeś spaghetti bolognese? Jutro zrób pyszną zupę! Wystarczy, że do wody po ugotowanym makaronie dodamy bulion, przyprawy i np. kiszone ogórki bądź pomidory i voilà! Zdrowy i smaczny obiad już gotowy.

Woda po makaronie świetnie sprawdzi się również do namoczenia np. grochu, fasoli bądź soczewicy. Rośliny strączkowe wymoczone w takiej wodzie oprócz lepszych walorów smakowych, będą przede wszystkim lekkostrawne. Możemy ją również użyć do ugotowania warzyw na parze bądź zrobienia pasty kanapkowej. Z uwagi na dużą zawartość skrobi, woda ta doskonale połączy nam wszystkie składniki.

Czy wiesz, że niegdyś myło się taką wodą naczynia? Naczynia były nie tylko czyste, lecz również błyszczące. Wodą po ugotowaniu makaronu można także podlać kwiaty. To naturalny nawóz, który świetnie odżywia. Pamiętaj jednak, by wcześniej taką ciesz ostudzić.

Zapewne większość z nas wylewa wodę po ugotowaniu makaronu do zlewu uznając, iż do niczego już nam się nie przyda. To błąd. Przeczytaj i przekonaj się sam, w jaki sposób można wykorzystać wodę po makaronie.

A może by tak odżywka do włosów?

Oprócz wyżej opisanych sposobów, wodę po ugotowaniu makaronu można również zastosować jako środek kosmetyczny. Masz zniszczone i suche włosy? Natrzyj wodą skórę głowy, po 15 – 20 min spłucz i jak zwykle umyj włosy szamponem.

Taka woda to również ulga dla stóp. Bardzo dobrze zmiękcza zrogowaciały naskórek stóp, co z pewnością ułatwi ich pielęgnację.

Woda po ugotowanym makaronie zawiera bardzo dużo skrobi, która w czystej postaci jest biała substancją, zupełnie pozbawioną smaku i zapachu. W ciepłej wodzie skrobia tworzy tzw. kleik skrobiowy, popularnie nazywany jako krochmal. Jeszcze kilkanaście lat temu krochmaliło się pościel. Dzisiaj pediatrzy polecają stosować krochmal do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt. Krochmal ma właściwości nawilżające oraz świetnie sobie radzi z trądzikiem niemowlęcym.

Zapewne nigdy nie zastanawiałeś się, iż wodę po ugotowaniu makaronu można jeszcze spożytkować. Tym czasem, ma ona naprawdę wiele właściwości, które warto wykorzystać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image