Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Makaron z pesto z rukoli i migdałów
Makaron z pesto z rukoli i migdałów

Makaron z pesto z rukoli i migdałów

Makaron z sosem pesto jak z ekskluzywnej, włoskiej restauracji. Już teraz możesz przygotować go w swojej własnej kuchni w zadziwiająco łatwy sposób. Od czasu do czasu w Lidlu pojawia się czarny makaron barwiony naturalnym tuszem z kałamarnicy, makaron jest bardzo długi, nitki makaronu mają aż 50 centymetrów długości. Zachowuje intensywną czerń nawet po ugotowaniu i prezentuje się efektownie. Do niespotykanego makaronu przygotuj pesto inne niż zwykle, zamiast bazylii z listkami świeżej rukoli. Rukola, migdały blanszowane i ser owczy długodojrzewający od Romana Kluski. I oczywiście krewetki.

Najlepszej jakości ser owczy jaki możesz spotkać w Polsce, to właśnie ser owczy długodojrzewający od Romana Kluski. Wyprodukowany w najlepszych warunkach jakie tylko możemy sobie wyobrazić, powstały z mleka owczego najwyższej jakości, które wpierw przechodzi każdorazowo szereg skomplikowanych badań i procedur, nim zostanie dopuszczone do produkcji. Mleko owcze to jedno z najzdrowszych gatunków mleka na świecie, posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Sery wyprodukowane z niepasteryzowanego mleka owczego mają niepowtarzalny smak, który jest zmienny każdego dnia. Smak pochodzący prosto z natury i nie do podrobienia. Sery są przepięknie zapakowane, nie spotkałam się z innymi tak wyjątkowo zapakowanymi serami – na poniższym zdjęciu Ser Prezesa w eleganckiej metalowej, czarnej puszce. Nie powstydziłabym się podarować go komuś w prezencie.

Czarny makaron z sosem pesto z rukoli

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

310

kcal

Pesto z rukoli, migdałów i sera owczego długodojrzewającego z rumianymi krewetkami. Pesto na czarnym makaronie z sepią.

Składniki:

  • PESTO Z RUKOLI
  • 60 g świeżej rukoli

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 garście migdałów blanszowanych

  • 20 g sera owczego długodojrzewającego

  • 130 ml oliwy tłoczonej na zimno

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól

  • 1 chochelka wody po ugotowanym makaronie

  • PONADTO
  • 400 g czarnego makaronu (użyłam makaronu z Lidla Deluxe Linguine z sepią)

  • drobne pomidorki cherry

  • 300 g krewetek vannamei obranych z pancerzy

  • 3 łyżeczki masła

  • 6 ząbków czosnku

  • sól


Sposób przygotowania:

  • Rukolę przepłukaj na durszlaku chłodną wodą, przełóż na ściereczkę i osusz. Listki rukoli przełóż do kielicha blendera. Dodaj obrane ząbki czosnku, migdały, kawałki sera owczego. Wlej oliwę, sok cytrynowy, dopraw solą. Zblenduj do uzyskania gładkiego sosu.
  • Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji producenta. 1 chochelkę wody po ugotowanym makaronie odlej i wymieszaj z przygotowanym wcześniej sosem pesto.
  • Krewetki obierz z pancerzy i oczyść. Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wrzuć krewetki i smaż z każdej strony po 2 – 3 minuty, aż lekko się zrumienią. Pod koniec oprósz solą.
  • Makaron polej sosem pesto z rukoli. Na wierzchu ułóż smażone krewetki i cząstki pomidorków cherry. Możesz też posypać startym serem owczym dla lepszego efektu.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*