Spaghetti Aglio e Olio

Spaghetti Aglio e Olio

Tradycyjna włoska kuchnia ma wielu miłośników. Nic dziwnego, gdyż włoskie przepisy są często bardzo proste a zarazem przepyszne. Dowodem na to jest poniższy przepis na włoskie spaghetti aglio e olio. Kilka podstawowych składników, zaledwie 20 minut i aromatyczny obiad gotowy. Spaghetti Aglio e Olio jest bardzo popularnym daniem makaronowym, to typowe danie kuchni neapolitańskiej słynne na całym świecie. Najważniejsze by do przygotowania spaghetti użyć składników najwyższej jakości. Najlepiej jeśli sięgniesz po ekologiczny czosnek, oliwę extra virgin oraz dobrej jakości parmezan lub grana padano. Dobra jakość idzie w parze z dobrym efektem końcowym i zapewnia kulinarny sukces. Spaghetti z czosnkiem i parmezanem wychodzi tak smaczne, że zjesz je z dokładką. Najważniejsze żeby przygotować je zawsze na świeżo, jednak to nie jest problemem bo przepis jest naprawdę szybki w przygotowaniu. Jeśli tak jak ja jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni, to pozycja obowiązkowa do ugotowania dla Ciebie. Koniecznie zostaw odrobinę wody spod gotowania makaronu, to niezastąpiony trik rodowitych włochów na uzyskanie odpowiedniej konsystencji sosu. Dzięki temu sekretnemu dodatkowi sos idealnie łączy się z makaronem, a nie ślizga się po nim spływając. Ciężko zastąpić wodę po ugotowaniu makaronu czymś innym, zwykła czysta wodza nie ma takich właściwości.

Makaron spaghetti Aglio e Olio

Makaron spaghetti Aglio e Olio

5 z 1 głos
Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

270

kcal

Włoski makaron aglio e olio. Makaron z czosnkiem, parmezanem i natką pietruszki. Klasyczny przepis na przepyszne spaghetti.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SPAGHETTI AGLIO E OLIO
  • 200 g 200 makaronu spaghetti

  • 1 chochelka 1 wody spod gotowania makaronu

  • 50 ml 50 oliwy extra virgin

  • 1 główka 1 czosnku

  • 100 g 100 tartego grana padano

  • 2 łyżki 2 posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli. Na wrzątek wrzuć makaron spaghetti i ugotuj al dente. Nie wylewaj wody spod gotowania makaronu, będzie potrzebna do przygotowania przepisu.
  • Ząbki z całej główki czosnku obierz i posiekaj bardzo drobno. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek. Cały proces powinien odbywać się na niewielkiej mocy palnika. Czosnek nie może się zrumienić, powinien pozostać szklisty i uwolnić swój aromat. Zdejmij patelnię z palnika i przejdź do kolejnego etapu przepisu.
  • Następnie na patelnię dodaj ugotowany (jeszcze gorący) makaron. Posyp tartym parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Dolej niepełną chochlę gorącej wody po ugotowaniu makaronu. Wymieszaj wszystko żeby makaron oblepił się aromatycznym sosem.
  • Na koniec dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Uwagi:

  • Użyj koniecznie oliwy extra virgin, która ma najdelikatniejszy smak i najlepsze właściwości.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*