Polska kiełbasa coraz bardziej była doceniana w Europie a później na niemal całym świecie. Obecnie jest już słynna w całej Europie i niemal na całym świecie. Oto jej najlepsze rodzaje:
- Kiełbasa myśliwska sucha – krucha, przygotowywana z rozdrobnionej wieprzowiny, często z dodatkiem wołowiny, przyprawiana ziarnami jałowca. Wędzona, następnie pieczona i suszona. Jest też bardzo trwała.
- Kiełbasa tuchowska – wieprzowa z dwudziestoprocentowym dodatkiem wołowiny (dzięki temu jest sucha). Kiełbasa ta jest wędzona w dymie olchowym lub bukowym. Jest wytwarzana w Tuchowie w masarni rodziny Sałdaków.
- Kiełbasa polska surowa – zrobiona w Wielkopolsce. Jest krajana, mocno doprawiona pieprzem, majerankiem, czosnkiem, kminkiem, jałowcem i zielem angielskim. Wędzona w dymie olchowym.
- Kiełbasa lisiecka – należy wiedzieć, że jest robiona z grubo siekanej wieprzowiny, której aż osiemdziesiąt procent stanowi szynka, doprawiona solą, pieprzem i czosnkiem, wędzona w dymie z drewna owocowego. Oryginalna receptura do przygotowania tej kiełbasy pochodzi z gmin Liszki i Czernichów koło Krakowa, gdzie wyrabia się ją od lat 30-stych XX wieku. Obecnie jest produkowana między innymi w Nowej Wsi Szlacheckiej.
Jeśli myślisz o domowym wędzeniu kiełbasy, koniecznie zerknij na nasz przepis na wędzenie kiełbasy w trzech odsłonach!