Przepis | Strona główna | Pizza | Pizza Quattro Stagioni. Cztery pory
Pizza Quattro Stagioni. Cztery pory

Pizza Quattro Stagioni. Cztery pory

Jest to niewątpliwie jedna to jedna z ulubionych pizz Włochów. Jej nazwa oznacza cztery pory roku. Na tej pizzy znajdziemy: pomidory, mozzarellę, gotowaną szynkę, grzyby, czarne oliwki oraz karczochy. Można również spotkać na niej inne specjały w zależności od regionu, w którym jest przygotowywana. Warto wiedzieć, że kluczową rolę w tej pizzy ma ułożenie składników. Każdy z nich powinien być umieszczony w osobnej ćwiartce.

Pizza Quattro Stagioni

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

270

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę quattro stagioni do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 7 g 7 drożdży instant

  • 150 ml 150 letniej wody

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml 250 passaty pomidorowej

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • 1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy quattro stagioni
  • 150 g 150 startego sera mozzarella

  • 30 g 30 marynowanych karczochów (ze słoika)

  • 30 g 30 pomidorów bez gniazd nasiennych (połowa średniej wielkości pomidora)

  • 30 g 30 prosciutto cotto (lub innej delikatnej gotowanej szynki)

  • 30 g 30 pieczarek


Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy quattro stagioni
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Tak przygotowaną pizzę posypujemy równomiernie startym serem mozzarella (po całości).
  • Ćwiartka I. Pomidory kroimy w plasterki a plasterki na połówki. Usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane pomidory rozkładamy na pierwszej ćwiartce.
  • Ćwiartka II. Karczochy wyciągamy ze słoika, odsączamy, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części. Układamy równomiernie na drugiej ćwiartce.
  • Ćwiartka III. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki i rozkładamy na trzeciej ćwiartce.
  • Ćwiartka IV. Szynkę prosciutto cotto (lub inną delikatną gotowaną szynkę) kroimy na bardzo cienkie plasterki (chociaż zazwyczaj w Polsce sprzedawana jest już w cienkich plasterkach). Plasterki kroimy bądź rozrywamy na mniejsze kawałki. Układamy na czwartej ćwiartce.
  • Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temperatury 200C. Wkładamy na 15 minut pizzę. Pilnujemy stopnia przypieczenia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*