Jest to niewątpliwie jedna to jedna z ulubionych pizz Włochów. Jej nazwa oznacza cztery pory roku. Na tej pizzy znajdziemy: pomidory, mozzarellę, gotowaną szynkę, grzyby, czarne oliwki oraz karczochy. Można również spotkać na niej inne specjały w zależności od regionu, w którym jest przygotowywana. Warto wiedzieć, że kluczową rolę w tej pizzy ma ułożenie składników. Każdy z nich powinien być umieszczony w osobnej ćwiartce.
Pizza Quattro Stagioni
4
porcje1
godz.30
min.15
min.270
kcalPrzedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę quattro stagioni do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- Na ciasto na pizzę
250 g 250 mąki pszennej
7 g 7 drożdży instant
150 ml 150 letniej wody
1/2 łyżeczki 1/2 cukru
1 łyżeczka 1 soli
1 łyżka 1 oliwy z oliwek
- Pomidorowy sos do pizzy
250 ml 250 passaty pomidorowej
1 łyżka 1 oliwy z oliwek
1 ząbek 1 czosnku
1 łyżeczka 1 suszonego oregano
1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru
- Dodatki do pizzy quattro stagioni
150 g 150 startego sera mozzarella
30 g 30 marynowanych karczochów (ze słoika)
30 g 30 pomidorów bez gniazd nasiennych (połowa średniej wielkości pomidora)
30 g 30 prosciutto cotto (lub innej delikatnej gotowanej szynki)
30 g 30 pieczarek
Sposób przygotowania:
- Ciasto na pizze
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
- Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
- Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
- Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
- Pomidorowy sos do pizzy
- Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
- Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
- Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
- Wykonanie pizzy quattro stagioni
- Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
- Tak przygotowaną pizzę posypujemy równomiernie startym serem mozzarella (po całości).
- Ćwiartka I. Pomidory kroimy w plasterki a plasterki na połówki. Usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane pomidory rozkładamy na pierwszej ćwiartce.
- Ćwiartka II. Karczochy wyciągamy ze słoika, odsączamy, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części. Układamy równomiernie na drugiej ćwiartce.
- Ćwiartka III. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki i rozkładamy na trzeciej ćwiartce.
- Ćwiartka IV. Szynkę prosciutto cotto (lub inną delikatną gotowaną szynkę) kroimy na bardzo cienkie plasterki (chociaż zazwyczaj w Polsce sprzedawana jest już w cienkich plasterkach). Plasterki kroimy bądź rozrywamy na mniejsze kawałki. Układamy na czwartej ćwiartce.
- Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temperatury 200C. Wkładamy na 15 minut pizzę. Pilnujemy stopnia przypieczenia.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Pizza Quattro Formaggi. Cztery seryPizza Vegetariana. Pizza wegetariańska
Pizza al Tonno. Pizza z tuńczykiem
Pizza Neapolitana. Smak włoskiej flagi
Pizza Margherita. Najprostsza pizza
Pizza Hawajska. Pizza z ananasem