Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle
Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle

Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle

Jajka serwowane na śniadanie w formie jajecznicy, to chyba najczęściej spotykana postać. Na pozór proste śniadanie, można łatwo popsuć poprzez zbyt długie smażenie. Jajecznicę smażymy jak najkrócej, tylko do ścięcia jajek. W innym wypadku będzie sucha i bardziej będzie przypominała omlet.

Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

1

porcje
Przygotowanie

5

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

230

kcal

Delikatna jajecznica smażona na maśle ze szczypiorkiem. Jajka smażone na patelni, podane ze świeżą bułką zasmakują każdemu w porze śniadania.

Składniki:

  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

  • 1 łyżka masła

  • 1/3 żółtej cebuli

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • szczypta soli drobnoziarnistej


Sposób przygotowania:

  • Żółtą cebulę poszatkować drobno i zeszklić na maśle, cały czas mieszając. Cebulka nie może się zarumienić, inaczej nabierze niepożądanej goryczki.
  • Jajka wbić do miseczki i roztrzepać lekko za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Wlać na patelnię z masłem i cebulką. Smażyć jak najkrócej, jajecznica powinna ściąć się anie nie wyschnąć. Doprawić do smaku odrobiną sili.
  • Natychmiast zdjąć jajecznicę z patelni i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać ze świeżą bułką posmarowaną cienką warstwą masła.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*