Zdrowie na talerzu. Kasza gryczana i jej właściwości

Zdrowie na talerzu. Kasza gryczana i jej właściwości

Jest jednym z ważniejszych składników w polskiej kuchni, i choć na naszych talerzach pojawia się dość często, nie zawsze doceniamy jej wartość odżywczą. A szkoda, bo kasza gryczana to wartościowy składnik zdrowej diety, dzięki któremu nasz organizm może otrzymać cenną porcję ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Dlaczego gryka powinna pojawiać się na naszych stołach regularnie?

Powodów, dla których warto sięgać po kasze gryczaną, jest wiele. Stanowi ona doskonałe źródło błonnika, dzięki czemu ma rewelacyjny wpływ na stan naszego przewodu pokarmowego. Gryka jest też cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B, dzięki czemu świetnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i na nasz wygląd.

Witamina E, znana ze skuteczności w walce z wolnymi rodnikami, oraz witamina K, niezwykle ważna dla prawidłowego krzepnięcia krwi – oto kolejne składniki odżywcze, dzięki którym gryka staje się tak ważnym dodatkiem do zdrowej diety. Kasza gryczana może się też pochwalić zawartością wielu ważnych dla naszego zdrowia minerałów. Pojawia się w niej mangan oraz magnez, nie brak też w niej cynku i potasu. Wapń, żelazo, fosfor – oto kolejne minerały, które można znaleźć w gryce.

Zdrowa dieta z takim dodatkiem, to wiele korzyści dla każdego z nas. Mniej problemów związanych z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, skuteczna ochrona przed nowotworami oraz większa szansa na uniknięcie problemów związanych ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu – oto właściwości tej niepozornej kaszy. Wniosek jest prosty – im wcześniej sięgniemy po przepisy na dania z kaszą gryczaną, tym lepiej dla nas i naszego zdrowia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*