Przepis | Strona główna | Blog | Zdrowotne zalety mięsa kaczki na talerzu
Zdrowotne zalety mięsa kaczki na talerzu

Zdrowotne zalety mięsa kaczki na talerzu

Smaczne mięso kaczek jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, co daje mu szczególne korzyści zdrowotne w porównaniu z innymi tłuszczami zwierzęcymi. Zawiera on również wiele innych składników odżywczych, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszcz z kaczek jest czasami nawet porównywany z oliwą z oliwek. Ale uważajcie, kaczka jest również uważana za tłuste mięso.

Zdrowotne zalety mięsa kaczki na talerzu

Składniki aktywne i właściwości.

Należy zauważyć, że korzyści związane ze spożywaniem żywności bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzą z danych uzyskanych z żywności na bazie roślin, takiej jak oliwa z oliwek lub masło orzechowe. Obecnie nie ma badań nad wpływem żywności bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, takiej jak kaczki. Kaczka jest mięsem tłuszczowym; jej zawartość tłuszczu wynosi 50% wartości energetycznej (kalorii), z czego jedna trzecia to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a nieco ponad jedna trzecia to nasycone kwasy tłuszczowe. Zjadane z umiarem, kaczki bardzo dobrze pasują do zdrowej diety, która kładzie nacisk na różnorodność i większe spożycie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zdrowie sercowo-naczyniowe. Obecna tendencja polega na preferowaniu konsumpcji żywności bogatej w tłuszcze jednonienasycone w celu zapobiegania chorobom układu krążenia. Dieta bogata w te tłuszcze poprawiłaby profil lipidowy poprzez obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi1. W badaniu zdrowych mężczyzn z rodzinnym wywiadem chorób układu krążenia, częściowe zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych 13% jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi istotnie obniżyło poziom cholesterolu całkowitego i LDL-cholesterolu (złego cholesterolu).

Należy zauważyć, że niektóre badania wykazały, że dieta o wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych ma korzystny wpływ na profil ryzyka sercowo-naczyniowego, który jest porównywalny, a czasem nawet przewyższa te zwykle obserwowane w przypadku diety o znacznie niższej zawartości tłuszczu. Ponadto, dieta o wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych może być łatwiejsza do stosowania w dłuższej perspektywie w porównaniu z dietą o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, która często jest postrzegana jako zbyt restrykcyjna.

Spożycie tłuszczów jednonienasyconych działa również na inne czynniki ryzyka chorób układu krążenia. Uważa się, że między innymi przyczynia się on do zmniejszenia stresu oksydacyjnego w lipidach we krwi. W badaniu interwencyjnym przeprowadzonym wśród młodych dorosłych wykazano, że dieta bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe ograniczała utlenianie LDL-cholesterolu (zły cholesterol). Zespół badaczy odnotował również wzrost odporności na utlenianie. Zużycie tych tłuszczów zmniejsza również agregację płytek krwi, co wiąże się z ryzykiem zakrzepicy.

Cukrzyca. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą zmniejszać oporność na insulinę, co jest związane z kilkoma chorobami, takimi jak otyłość, cukrzyca typu 2 lub zespół metaboliczny (zespół X). Badanie interwencyjne wykazało 8% poprawę wrażliwości na insulinę u osób zdrowych, które spożywały 37% swojej energii w postaci lipidów, z czego ponad połowa pochodziła z tłuszczów jednonienasyconych. Inne badanie przeprowadzone u pacjentów z cukrzycą typu 2 wykazało poprawę poziomu glukozy we krwi na czczo w diecie bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. W świetle tych wyników interesujące byłoby sprawdzenie, czy spożycie mięsa kaczego pozytywnie wpływa na zmianę niektórych czynników ryzyka cukrzycy w porównaniu z innymi rodzajami mięsa.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*