Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Domowy sernik z malinami
Domowy sernik z malinami

Domowy sernik z malinami

Smaku domowego deseru czy ciasta nie da się porównać z niczym innym. Obecnie mamy możliwość kupowania różnorodnych ciast w sklepach i cukierniach ale nic nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego wypieku. Takie wypieki kojarzą się z domem rodzinnym i budzą przyjemne skojarzenia z ciepłem domowym. Aby jednak ciasto udało się jak najlepiej, warto pamiętać o kilku wskazówkach. Przede wszystkim sprawdzony przepis – nie każdy jest tak samo dobry, niektóre trzeba zmodyfikować według własnych potrzeb. Warto również zadbać aby ciasto było zgodne z naszym smakiem czyli odpowiednio słodkie, nie za kwaśne. Kolejną ważną rzeczą jest właściwy dobór składników – te powinny być wysokiej jakości bo to także wpływa na smak ciasta. Sernik to jedno z najczęściej przyrządzanych ciast i nie ma się czemu dziwić ponieważ jest naprawdę pyszny. Istnieje wiele przepisów i wersji smakowych, które warto wypróbować. Sernik z malinami to idealne ciasto na lato i na wakacje.

Domowy sernik z malinami

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: SernikKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

300

kcal

Nie ma nic lepszego na świecie niż pyszna kawa z genialnym sernikiem. A takim genialnym sernikiem jest delikatny malinowy z przepisu

Składniki:

  • 1 paczka kruchych ciastek kakaowych

  • 1 kg kilogram twarogu sernikowego

  • 250 g cukru

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • 200 g śmietany 30%

  • 3 jajka

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

  • 1 łyżkę soku z cytryny

  • 400 g malin

  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • Dodatkowo
  • forma o średnicy 24 cm

  • papier do pieczenia

  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  • Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, zamykamy obręcz. Dno wykładamy kruchymi kakaowymi ciasteczkami, układamy dwie warstwy jedna na drugiej.
  • Do miski wkładamy ćwierć ilości sera, jedną trzecią cukru i całą mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy mikserem na średnich obrotach przez dwie do trzech minut. Wówczas dodajemy resztę sera, jajka, cukier wanilinowy oraz resztę cukru i miksujemy przez minutę na zwiększonych obrotach.
  • Dolewamy śmietanę i miksujemy aż do połączenia składników. Otrzymaną masę wykładamy do tortownicy, na ciasteczka. Dno tortownicy zabezpieczamy arkuszem folii aluminiowej przed przedostaniem się wody a następnie wkładamy do większej formy do pieczenia.
  • Do tej formy wlewamy wrzątek na wysokość około trzech centymetrów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C. Pieczemy przez godzinę po czym wyjmujemy powoli i studzimy.
  • Tortownicę wyjmujemy z większej formy i odwijamy z folii. Sernik studzimy i odparowujemy. Możemy też schłodzić go w lodówce.
  • Przygotowujemy malinową dekorację: trzecią część przygotowanych malin blendujemy i przecieramy przez sitko aby pozbyć się drobnych pestek. Zagotowujemy w rondelku z cukrem wanilinowym.
  • Mąkę ziemniaczaną mieszamy w soku z cytryny i dodajemy do rondelka. Mieszamy i ponownie zagotowujemy. Otrzymany mus wylewamy na wierzch sernika i dekorujemy pozostałymi owocami. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image